De boemerang van De Wever en wat met de NMBS? De campagnedag voor u samengevat

In "Iedereen kiest" ging het debat over mobiliteit. De zwakke performantie van de NMBS zorgde voor een geanimeerd debat. Europese kopstukken kwamen samen voor een "Spitzenkandidatendebat". En vandaag trok de N-VA in het defensief over de pensioenleeftijd. We selecteren de opvallendste fragmenten van de afgelopen campagnedag.

Hoe kan de NMBS performanter worden?

Video player inladen...

De resultaten van de NMBS zijn teleurstellend. Maar hoe kan het beter? "Iedereen kiest" op één organiseerde een debat over mobiliteit. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Ben Weyts (N-VA) willen dat er een private speler op de markt komt, zoals dat bij Bpost en Proximus ooit gebeurde. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (one.Brussels) is het daar niet mee eens. Volgens hem is liberalisering zoals in Engeland gebeurde, niet de oplossing.

Game of Thrones op hormonen

Video player inladen...

Vandaag organiseerde EBU het "Spitzenkandidatendebat" met Europese kopstukken. Daarin ging het onder andere over de verdeeldheid tussen de EU-landen en over het succes van populistische partijen. De sociaaldemocraat Frans Timmermans vatte de brexit-chaos in het Verenigd Koninkrijk samen als: "het lijkt op Game of Thrones op hormonen". Herbekijk hier "Europa kiest", over het Europees debat.

N-VA in het defensief over pensioenleeftijd

Video player inladen...

Gisteren moest N-VA-voorzitter Bart De Wever in een debat met John Crombez toegeven dat N-VA de wettelijke pensioenleeftijd mogelijk zal aanpassen. Vandaag verduidelijkte de partij haar standpunt in een filmpje op sociale media. Wetstraatjournalist Bart Verhulst zei in "Het journaal" dat De Wever graag uit andere partijprogramma's voorleest, maar dat hij nu de boemerang terugkrijgt.

Het toilet van Descheemaecker

Video player inladen...

Ex-NMBS-baas en N-VA-politicus Marc Descheemaecker maakt reclame voor toiletten. Onze analisten Zinzen en Van Cauwelaert kunnen de actie niet smaken. "Het valt nog mee dat hij zijn broek heeft aangehouden", zegt Zinzen bij Ivan.

Werken voor Goedele Liekens

Video player inladen...

Nog in "Iedereen Kiest" waren Goedele Liekens (Open VLD) en Valerie Van Peel (N-VA) te gast. Van Peel heeft nog voor het productiehuis van Liekens gewerkt. "Ze was een strenge baas, maar ik heb er veel van geleerd", zegt Van Peel.

Byebye Unia?

Video player inladen...

"Unia is een clubje dat problemen zoekt om subsidies te krijgen", dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "KIES19" op Radio 1. Hij roept op om de instelling tegen discriminatie af te schaffen. Boudewijn Bouckaert, bestuurder bij Unia, nuanceerde de uitspraken van Van Grieken maar gaf ook toe dat er nog werk aan de winkel is.

Meest gelezen