Jan Versweyveld

De politiek moet kunst en cultuur steunen, zegt het Overleg Kunstenorganisaties "oKo" in verkiezingsmemorandum

Kunst en cultuur zijn opvallend afwezig in de kiesstrijd. Nochtans levert onze kunstensector werk af van topniveau. Alleen als de overheid volwaardig gaat investeren in de kunsten, kan die sector haar uiterst belangrijke maatschappelijke rol blijven spelen.  

Volgens "oKo" is kunst een verbindende, troostende en vooral laagdrempelige sector. Het gaat van een jazzconcert in een kroeg, rock in het park via toneel en de bibliotheek in het lokale culturele centrum tot dans op een hippe plek, opera en avantgarde in het museum. "Besparen op kunst laat het maatschappelijk weefsel afkalven", zegt "oKo", de belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de werkgevers in de culturele sector.   

Verwendung weltweit, usage worldwide

Investeren in kunst brengt economisch op

Volgens voorzitter Leen Laconte van "oKo"zijn er allereerst een aantal herstelinvesteringen nodig om vervolgends het budget met 25% te laten stijgen. Een deel van dat geld moet naar projectsubsidies gaan om een nieuwe generatie artiesten te ondersteunen.

Maar "oKo" vraagt niet alleen, de kunstensector geeft heel veel in ruil. De hele samenleving profiteert mee van goede producties. "Op dat vlak zijn verstandige beleidsmakers onze partners", zegt Leen Laconte.

imago images / Manfred Segerer

17 aanbevelingen

"oKo" heeft 17 aanbevelingen klaar voor de politici aan de onderhandelingstafel na de verkiezingen. Uiteraard vraagt de sector een volwaardige financiering, en een garantie van vrije artistieke uitingen. Kunst moet er zijn voor iedereen. Opvallend is dat "oKo" pleit voor een sleutelrol voor de VRT, voor een internationale aanpak, en voor meer kunstopvoeding op school.  Het volledige memorandum vindt u hier

Wie investeert in kunst, investeert in ons allemaal

Leen Laconte, oKo

Meest gelezen