© VRT - 2019

Eén-reeks "Down the road" kaapt eerste prijs weg op World media festival in Hamburg

De televisiereeks "Down the road", waarin programmamaker Dieter Coppens met zes jonge mensen met het syndroom van Down op avontuur gaat, heeft in Hamburg internationale erkenning gekregen. Het programma won de eerste prijs in de categorie "Documentaries - Human relations and values".

Heuglijk nieuws uit het buitenland: de Eén-reeks "Down the road" heeft voor de derde keer een internationale award in ontvangst genomen. Na de Gouden Roos en een prijs op het New York Festival International TV & Film Awards, wint de televisiereeks nu ook een prijs in Hamburg. Het won de eerste prijs in de categorie "Documentaries - Human relations and values". "Het is ontzettend fijn om zo'n prijs te krijgen", reageert Coppens.

We kregen al veel warme reacties in eigen land. De positieve reacties uit het buitenland maken het verhaal nog mooier

Programmamaker Dieter Coppens reageerde apetrots op de prijs. "We kregen al ontzettend veel warme reacties over de reeks in eigen land. Om nu nog positieve reacties uit het buitenland te krijgen, maakt het verhaal nog mooier", zegt hij. "Ik hoop dat er snel nog meer "Down the road"-afleveringen worden gemaakt in het buitenland, zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met het syndroom van Down en met een beperking in het algemeen."

Het World media festival eert content in televisie, film, online en print van over de hele wereld en wordt beschouwd als een van de belangrijkste internationale prijzen. De jury die de Eén-reeks bekroonde, bestaat uit professionals uit verschillende takken van de media. In totaal dongen 789 inzendingen van 34 landen, waaronder Australië, België, China, Denemarken, Rusland, Zweden, de Verenigde Staten en Griekenland, mee in de verschillende categorieën.

Met de winst in de categorie maakt "Down the road" vanavond ook kans op een Grand award, die wordt uitgereikt aan de beste binnen elke hoofdcategorie (in het geval van Down the road is de hoofdcategorie "Documentaries"). Uit de winnaars van de Grand awards wordt ook een inzending beloond met de hoofdprijs: de "Grand prix". Deze prijzen worden pas later bekend gemaakt.

"Waarschijnlijk heeft de buitenlandse jury hetzelfde gevoeld als heel Vlaanderen, wanneer ze de reeks bekeken", besluit Coppens, "namelijk dat er heel veel in die mensen zit, iets waarvan veel mensen niet wisten dat het er was. Ook zij zijn dus waarschijnlijk verrast door het verhaal dat we hebben gebracht."

Down the road trok onlangs voor de tweede reeks naar Zuid-Afrika.
© VRT - 2019

Meest gelezen