Eerste legionellaslachtoffer aan de beterhand, "maar van de minste inspanning ben ik pompaf"

Vrachtwagenchauffeur Tim Dessein (31) uit Nazareth was wellicht het eerste slachtoffer van de legionellabesmetting in Evergem. In maart liep hij de ziekte op toen hij zijn vrachtwagen loste in de Gentse haven. Hij kroop door het oog van de naald.

Tim is blij dat hij het kan navertellen bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, want het is een helse periode geweest voor hem en zijn vrouw, Tessy. Op 26 maart voelde hij zich erg ziek. Hij had buikpijn en moest overgeven. De dokter stelde de diagnose buikgriep, maar pillen en inspuitingen bleken niet te helpen.

Twee dagen later bracht zijn vrouw hem naar de spoeddienst van het ziekenhuis van Oudenaarde. "Daar maakten ze meteen longfoto's en zagen ze plekken op de longen. Ze dachten toen al meteen aan legionella", zegt Tim. "Maar kort daarna verslechterde mijn toestand en werd ik in coma gehouden, 12 dagen in totaal."

Twee dagen longdood

De bacterie had al zo lelijk huisgehouden dat Tim de eerste twee dagen longdood was: "De longmachine nam het voor mij over. Ik ben ook blij dat ze in Oudenaarde op tijd de beslissing hebben genomen om me naar het UZ Gent over te brengen, anders had ik hier niet meer gezeten."

Extra infectie

Tim was zo verzwakt dat hij er een andere infectie bovenop kreeg: streptokokken. Daardoor moest hij nog andere antibiotica krijgen. Na 12 dagen ontwaakte hij uit zijn coma. De eerste twee weken kon hij niet praten of stappen, maar dat ging geleidelijk aan beter. Nu is Tim thuis, maar de infectie heeft hem erg uitgeput. "Van de minste inspanning ben ik pompaf"', legt hij uit.

Oorzaak nog onbekend

De oorzaak van de besmetting is nog niet gevonden. Tim hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Dan kan ik het voor mezelf ook afsluiten en kan ik weer aan het werk zonder dat ik bang hoef te zijn."

Meest gelezen