Facebook verstrengt de regels voor livevideo's

Facebook heeft strengere regels aangekondigd voor livestreams. Die komen er na de aanslagen in Nieuw-Zeeland, die live gestreamd werden op de socialenetwerksite. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, zal "voor lange tijd" geen livevideo's meer kunnen posten, zegt Facebook. 

De maatregelen komen er precies twee maanden na de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. 

De dader filmde toen het bloedbad en plaatste het live op Facebook. Dat bracht een heel debat op gang, wat uitmondde in de zogenoemde "Christchurch-top" van vandaag in Parijs: verschillende politici en techbedrijven bespreken er - onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern - hoe ze kunnen voorkomen dat terroristen de sociale media misbruiken. 

Net voor die internationale bijeenkomst kondigde Facebook vanmorgen dus enkele strengere regels aan. Wie bijvoorbeeld een link naar een pamflet van een bepaalde terroristische organisatie post, zou voor een bepaalde periode geen toegang hebben tot het liveplatform.

Wie een link post naar een pamflet van een terroristische organisatie, kan een tijd geweerd worden van de livestreamfunctie

Het aantal regels dat aanleiding kan geven tot een overtreding, wordt ook uitgebreid. Het is niet duidelijk hoelang een overtreder geblokkeerd wordt - dat hangt ook af van het feit of het een eerste overtreding is of niet, en van de aard ervan - maar een woordvoerster van Facebook liet vanmorgen weten dat het voor de dader in Christchurch onder de nieuwe regelgeving alvast niet mogelijk was geweest om live te gaan. 

Facebook will de komende weken nog meer maatregelen uitwerken, waarbij overtreders bijvoorbeeld geen advertenties meer zouden kunnen plaatsen. Het bedrijf gaat ook onderzoek steunen in drie universiteiten naar technieken om gemanipuleerde media sneller te ontmaskeren.  

Meest gelezen