Half miljoen Brusselaars schakelt over op "rijk" aardgas

Het Brussels Gewest bereidt zich voor op de omschakeling van zogenoemd arm naar rijk aardgas. Dat moet omdat de gaswinning in Nederland op termijn wordt stopgezet. Rijk aardgas is beter, want de verbranding ervan geeft meer energie om te verwarmen bijvoorbeeld. Maar eerst moeten alle gasketels gecontroleerd worden.

De omschakeling geldt voor alle soorten gebruikers, zowel gezinnen als bedrijven dus. De intercommunale Sibelga heeft het Brussels Gewest verdeeld in 4 zones. Voor die zones is een timing opgesteld, die loopt van volgend jaar tot en met 2023.

Alle gebruikers moeten in die periode hun toestel verplicht laten verifiëren. Niet alleen de klassieke gasketel dus, maar bijvoorbeeld ook een decoratieve open haard die op gas werkt. Die controle kan gebeuren tijdens het verplichte periodieke nazicht, dat om de twee jaar moet gebeuren. 

controle gasketel

"Zowat alle toestellen kunnen na een technische aanpassing werken op rijk gas", verzekert Iris Fostiez van Sibelga. "Alleen gasketels van voor 1978 kunnen niet aangepast worden. Zij moeten dan ook door een nieuwe ketel vervangen worden." Mensen die het niet breed hebben kunnen voor de controles en een eventuele vervanging een beroep doen op milieupremies van het Brussels Gewest. Sibelga maakt zich sterk dat de overstap naar rijk aardgas geen invloed zal hebben op de tarieven.

Meest gelezen