Hans Bonte (SP.A) wil snelheidslimiet op Brusselse Ring tot 90 kilometer per uur verlagen

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, pleit voor een algemene snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur op heel de Brusselse Ring. Als de snelheid verlaagt, kan de Ring meer verkeer verwerken, stelt hij. En trager verkeer zorgt ook voor minder uitstoot van CO2, zegt Bonte.

Bonte lanceert zijn voorstel naar aanleiding van de werkzaamheden op de Brusselse Ring tussen de grens met Wallonië en Vorst. Het Vlaams Gewest plaatst daar nieuwe LED-verlichting, een betonnen middenberm en ter hoogte van Beersel ook nieuwe geluidsschermen. "Ter hoogte van die werf geldt een tijdelijke snelheidsbeperking tot 70 kilometer per uur."

"Vanaf Vorst mogen de mensen opnieuw 120 kilometer per uur rijden. En ter hoogte van het viaduct is dat dan plots weer 90 kilometer per uur. Dat is verwarrend en het zorgt voor accordeonfiles", stelt Hans Bonte. "Bovendien werken de wisselende regelingen ook ongevallen in de hand."

Voordelen

Volgens Bonte zou een uniforme snelheidslimiet voor een betere doorstroming zorgen en zou de Ring dus meer verkeer kunnen verwerken, zonder dat een verbreding nodig is. "Een tragere snelheid zorgt bovendien ook voor minder CO2-uitstoot", stelt de burgemeester. "Voorwaarde is wel dat er meer snelheidscontroles gebeuren. Die zijn er nu bijna niet, zodat veel snelheidsbeperkingen dode letter blijven."

Meest gelezen