Ook kleine partijen dingen naar Brusselse en Vlaams-Brabantse stem

Naast de traditionele partijen, komen er deze verkiezingen ook enkele nieuwe partijen op in Vlaams-Brabant en Brussel. Zo is er de burgerlobby "Pro" en de dierenpartij "DierAnimal". Die laatste komt ook op in Brussel, waar ook de burgerpartij "Agora" en de lijst "Be.One" opkomen.

DierAnimal

De partij "DierAnimal" bestaat sinds februari 2018. Dit jaar komt de partij voor het eerst op in Vlaams-Brabant en Brussel. De stichter van "DierAnimal" is Peter Verhaegen uit Schaarbeek. Hij staat op de tweede plaats voor het Brusselse parlement. “Wij ijveren ervoor om de rechten van de dieren te laten vooruit gaan”, zegt Verhaegen. “We willen dat er bij alle politieke beslissingen rekening wordt gehouden met alle aardbewoners. Niet alleen mensen maar ook de andere levende wezens waarmee we deze planeet delen.” De partij ijvert ook voor een dierenpolitie. “We willen dat er in elke gemeente een dierenpolitie komt zodanig dat klachten over dierenmisbruik en dierenverwaarlozing serieus genomen worden.”

PRO

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werden er in vele gemeentes burgerlijsten opgericht door geëngageerde burgers die los van de nationale partijen een beleid willen uittekenen. Om ook op het nationale beleid te kunnen wegen, zijn die lokale burgerpartijen nu gegroepeerd in de partij "PRO". Naar eigen zeggen zijn zij het "positief alternatief" voor de huidige politiek. De leden mogen ook zelf de partijstandpunten kiezen. Jeffrey Corbeels uit Scherpenheuvel-Zichem (9e plaats Kamer): “We beginnen met e-voting in lokale cafés. Mensen kunnen dan met het hun ID-kaart inloggen en hun stem uitbrengen over standpunten. We kijken dan naar de statistieken en zo gaan we verder. Een voorbeeld is het thema kerstverlichting, in plaats van 50.000 euro te geven aan de stad voor kerstverlichting, zouden de zelfstandigen in de streek voor 25.000 euro mee mogen te beslissen.”

 

Agora

Een gelijkaardig initiatief is de Brusselse lijst Agora. De partij wil een Brussels Assemblee oprichten met een wetgevende macht. De leden daarvan zouden door loting onder de Brusselse bevolking bepaald worden, netjes verdeeld op basis van leeftijd, gender en opleiding. Iedereen maakt dus kans om deel te nemen en iedereen kan zijn mening kwijt.

Be.One

Be.One is een politieke partij in België die inzet op radicale gelijkheid op vlak van gender, afkomst en sociale achtergrond. De partij werd in 2018 opgericht door onder andere Dyab Abou Jahjah. Die wil meteen al drie zetels binnenhalen en rekent daarvoor op de Franstalige Brusselaars. “Wij gaan sowieso voor drie zetels in het parlement, dat zijn 9000 stemmen, dat is voor ons haalbaar. In Brussel is 90 procent van de mensen Franstalig, ik verwacht 90 procent van onze stemmen ook uit die hoek. Voor het eerst zal er een partij meedoen aan Nederlandstalige kant in Brussel, die massaal stemmen zal krijgen van Franstalige Brusselaars. Onze partij kan zelfs incontournable worden voor een regering", aldus Jahjah.

 

 

Meest gelezen