Jeugdbewegingen kunnen de helft meer kinderen in armoede op vakantie krijgen

Hannes De Reu vindt dat het Vlaams jeugdwerk de krachten moet bundelen om kinderen in armoede minstens één week per jaar een leuke, zinvolle en ontspannende week te bezorgen.

De kinderarmoede in Vlaanderen halveren. Dat was het doel dat Vlaams minister van Armoede Liesbeth Homans zichzelf enkele jaren geleden stelde. Binnenkort mogen we naar de stembus en we weten het allemaal: de ambitie werd niet waargemaakt. Integendeel. De kinderarmoede in Vlaanderen blijft stijgen. De strijd tegen kinderarmoede is te belangrijk om enkel aan de politiek over te laten. Het is een taak voor ons allemaal. 

Kinderarmoede kent veel facetten en af en toe halen die de krant. Werkloosheid of te lage lonen bij jonge ouders, lege brooddozen op school, een tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen. Maar een kind in armoede is meer dan een optelsom van problemen. Het is en blijft een kind. We vergeten vaak essentiële zaken die ons gemaakt hebben tot wie we zijn. Die ons deden en doen dromen. Die een kind doen (op)groeien.

Een kind in armoede is meer dan een optelsom van problemen. Het is en blijft een kind

Denk eens terug aan jouw kindertijd. Hoe zagen die lange zomers er toen uit? Droom je nu weg bij tien avontuurlijke dagen op kamp met de Chiro, scouts of KSA? Een weekje naar de zee met oma en opa? Of dwalen je gedachten af naar die keer met je ouders naar het zuiden van Frankrijk of wie weet - spannend - de eerste keer het vliegtuig op?

Voor honderdduizenden kinderen in Vlaanderen en Brussel zullen dit nooit mooie herinneringen worden maar steeds verre dromen blijven. Als wij niks doen tenminste.

Wie de cijfers leest, kan niet anders dan bezorgd zijn. 13% van de kinderen in Vlaanderen kan niet eens één week op vakantie omwille van financiële redenen. Dat zijn meer dan 170.000 kinderen die nooit de kans krijgen om weg te gaan van huis. In de grootstad Brussel is de situatie nog veel erger: voor 1 op 3 kinderen in Brussel is één week weg van huis een onbereikbare luxe.

13% van de kinderen in Vlaanderen kan niet eens één week op vakantie omwille van financiële redenen

We kunnen de schuld daarvoor niet zomaar op deze minister steken. Kinderarmoede is in Vlaanderen al jaren een probleem. De hele politieke klasse draagt hierin een verantwoordelijkheid. Alle partijen. 

We kunnen dit nog eens vaststellen, ons beklag doen over de politiek en vervolgens verder doen zoals we bezig zijn. Maar een scout blijft niet bij de pakken zitten. Als er problemen zijn, stroopt een scout de mouwen op en gaat aan de slag. En ik wil iedereen mee.

Laat ons samen in vijf jaar tijd het aantal kinderen dat niet op vakantie kan halveren

Maar Hannes, de uitkeringen moeten omhoog, de kinderbijslag moet worden hervormd en de ongelijkheid moet uit ons onderwijs. Daar kunnen wij als jeugdwerkers toch niks aan doen? 

Klopt, dat is voor de politiek. Ook zij hebben nog heel wat werk voor de boeg na 26 mei en we mogen nooit stoppen hen daaraan te herinneren.

Maar kinderen een leuke, zinvolle en ontspannende week bezorgen waarbij grenzen verlegd worden, vriendschappen gesmeed worden en de wereld een stukje groter wordt...? Dat is toch een uitdaging op onze maat? Om het concreet te maken daag ik heel de jeugdwerksector en de toekomstige Vlaamse regering uit. Laat ons samen in vijf jaar tijd het aantal kinderen dat niet op vakantie kan halveren.

Waarom de minister faalde in haar opzet om de kinderarmoede te halveren, weet ik niet. Ik weet wel dat als we willen slagen in deze uitdaging we met velen zullen moeten samenwerken. Geen enkele organisatie kan dit alleen.

We doen al veel, maar we moeten nog meer doen zodat elk kind ongeacht de welstand van de ouders mee kan doen

Als Federaal Verantwoordelijke van FOS Open Scouting ken ik veel mensen in onze sector. Ik weet dat bij de pakken blijven zitten niet in het woordenboek van de Vlaamse jeugdwerkers staat. Zeker niet als het gaat om de leefsituatie van kinderen en jongeren die het moeilijk hebben te verbeteren.

Dus daag ik jullie allemaal uit. Stroop mee de mouwen op. Want elk kind moet mee!

Elke organisatie moet natuurlijk in de eerste plaats voor eigen deur vegen, ook wij bij FOS Open Scouting. We doen al veel, maar we moeten nog meer doen zodat elk kind ongeacht de welstand van de ouders mee kan doen. Maar zelfs als we alles perfect zouden doen, dan nog kunnen we dit niet alleen. Dat is niet enkel een kwestie van middelen en draagkracht. Ieder kind is welkom bij de scouts, maar we beseffen zeer goed dat niet elk kind bij de scouts wil. Ook kinderen in armoede moeten kunnen kiezen. 

Kiezen voor een plezante en zinvolle vrije tijd. Kiezen voor een wereld die groter is dan de eigen wijk. Kiezen voor minstens één week iets helemaal anders.

Vlaanderen kent een sterk en divers aanbod in het jeugdwerk. Het aantal kinderen dat niet op vakantie kan halveren. Wij moeten dat kunnen.

Daarom daag ik jullie allemaal uit.

Ga jij de uitdaging aan? 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen