Video player inladen...

Luxemburgs bedrijf wil vier gascentrales bouwen in België met geld uit Qatar: minister opgetogen, milieubeweging verrast

Het Luxemburgs-Qatarese bedrijf BTK wil vier nieuwe gascentrales bouwen in ons land. Dat melden de kranten De Tijd, L’Echo en De Standaard. De Belgische topman van het bedrijf, Marc Segers, bevestigt het nieuws aan VRT NWS. De nieuwe centrales moeten de sluiting van de oudste kernreactoren opvangen. Minister van Energie Marghem (MR) reageert opgetogen, de milieubeweging is verrast.

De stroomvoorziening in België lijkt de komende 20 jaar verzekerd te zijn, want er is een bedrijf dat vier nieuwe elektriciteitscentrales wil bouwen in ons land, gascentrales. Het bedrijf heet BTK en werd opgericht in Qatar, maar het opereert vanuit Luxemburg onder de naam EGL, Electric Gas Luxemburg. Dat legt Marc Segers, de Belgische ceo van EGL, uit. Met de investering is een bedrag van 2,5 miljard euro gemoeid. 

Met dat geld wil EGL in totaal vier nieuwe gascentrales bouwen: twee in Vilvoorde en twee in Langerlo. Dat zal gebeuren op de plaatsen waar voorheen al thermische elektriciteitscentrales stonden. BTK is bijna eigenaar van de bedrijfsterreinen: de voorcontracten zijn al getekend en tegen eind volgende week wordt de deal definitief beklonken. 

Om elke centrale te laten draaien, wordt een 30-tal werknemers aangeworven. In totaal zullen er dus 120 nieuwe jobs gecreëerd worden in de vier centrales.

Vervanging

Met de investering duikt BTK handig in het gat dat dreigt te ontstaan door de sluiting van de oudste kernreactoren van België. 

Begin volgend jaar zou het bedrijf al willen beginnen met de bouw van de eerste centrale, zodat de installatie operationeel kan zijn tegen 2022, het moment waarop de kernreactor Doel 3  moet worden stilgelegd. Tegen 2025 zouden alle nieuwe centrales operationeel moeten zijn.

De gascentrales zullen elk een vermogen hebben van 870 megawatt. Dat is zowat even veel als het vermogen van de oudste kernreactoren van Doel en Tihange. Dat betekent wel dat ze de productie van de drie recentste kernreactoren niet kunnen vervangen.

Subsidies

Volgens CEO Marc Segers klopt het financiële plaatje van de investering, omdat die gespreid wordt over een periode van 20 jaar. "We denken dat dit de tijd is die nodig is om hernieuwbare energie in België te implementeren, en niet meer afhankelijk te zijn van energiebronnen als de onze."

BTK had er niet op gerekend dat het steun zou krijgen van de Belgische overheid. "Wij hadden de financiële studie van ons uitbatingsplan al gemaakt, nog voor het CRM-verhaal naar buiten kwam."

CRM is de afkorting van capaciteitsvergoedingsmechanisme. Minister van Energie Marghem (MR) heeft dat subsidiesysteem uitgewerkt voor bedrijven die willen investeren in nieuwe gascentrales. Het mechanisme werd onlangs nog op de valreep goedgekeurd door de Kamer. "We hadden er dus niet op gerekend, maar we zijn natuurlijk heel blij dat onze investering zo een duwtje in de rug krijgt", zegt Marc Segers hierover.

Minister Marghem reageert opgetogen op het nieuws van BTK. "Als je investeerders hebt die bereid zijn om bij ons centrales te bouwen, zònder subsidies, is het natuurlijk nog beter", zegt de minister. Ze ziet de bouw van de nieuwe centrales als het begin van de kernuitstap .  

Klimaatneutraal

BTK-topman Marc Segers benadrukt dat de nieuwe gascentrales klimaatneutraal zullen zijn. “Dat wil zeggen dat wij de CO2 en de NOx (stikstofoxide) die normaal gezien via de schoorsteen uitgestoten worden, zullen opvangen."

Die gassen wil men hergebruiken om er methanol van te maken, dat gebruikt kan worden in de industrie. Er wordt ook bekeken of de CO2 met schepen afgevoerd worden naar Qatar, waar het aardgas vandaan komt om de centrales op te laten draaien. In Qatar zou de CO2 in de grond geïnjecteerd worden.

Bekijk hier de reportage over de vier nieuwe gascentrales uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Video player inladen...

Bij de Bond Beter Leefmilieu wordt verrast gereageerd op de aankondiging. "Toen ik het zag, viel ik achterover", zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman. "Dit is een aankondiging die de Belgische energiemarkt op zijn kop zal zetten."

Enerzijds is Bienstman erover verbaasd dat BTK zegt geen steun nodig te hebben.  "Dit in tegenstelling tot Engie Electrabel, dat steun vraagt om twee kerncentrales langer open te houden."

Scepsis

Anderzijds verbaast het Bienstman dat het bedrijf beweert dat het met nieuwe gascentraletechnologie stroom kan maken zonder CO2 of stikstofoxiden uit te stoten. Met andere woorden: zonder het klimaat en het milieu te belasten.

De Bond Beter Leefmilieu ging ervan uit dat dergelijke technologie er pas in 2035 zou zijn. Bienstman heeft weet van één proefinstallatie waarbij een gascentrale draait zonder CO2 en NOx uit te stoten, zonder meerkosten: de Allam-cyclus van NET Power.

Bienstman merkt op dat in die centrale slechts 50 megawatt aan stroom opgewekt wordt, terwijl de Belgische centrales een capaciteit zullen hebben van 870 megawatt. "Ik kan me moeilijk voorstellen dat men die nieuwe technologie al zal gebruiken in centrales die men over twee jaar begint te bouwen", klinkt het sceptisch.

Meest gelezen