© Christian Goupi - www.belgaimage.be

Nederlandse provincie Zuid-Holland mag duizenden ganzen vergassen

Duizenden grauwe en Canadese ganzen die landbouwvelden leegeten en een gevaar vormen voor het vliegverkeer, mogen worden vergast. Althans in de Nederlandse provincie Zuid-Holland (Rotterdam). Dat heeft de Nederlandse Raad van State beslist.

De provincie wilde al eerder de ganzen vergassen, maar de Faunabescherming spande daar een procedure tegen aan. Vorig jaar besliste de rechtbank in eerste aanleg dat er geen reden was om de vogels te doden. De provincie Zuid-Holland had het gevaar en de overlast onvoldoende aangetoond, vond de rechtbank.

Maar in beroep aanvaardde de Raad van State wel dat de ganzen niet alleen tonnen landbouwgewassen opvreten, maar ook een gevaar vormen voor het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport. De ganzen mogen nu worden gevangen en in containers worden vergast. Wat er daarna met de vogels zal gebeuren, is niet duidelijk.

Meest gelezen