De brandweer had gisteren zijn handen vol met een brand aan een seinkast.

NMBS verwacht vanavond nog hinder voor treinverkeer: "Morgen opnieuw normaal aanbod"

Vanavond zal het treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding nog gedeeltelijk verstoord zijn. Dat meldt de NMBS. Door de brand van gisterochtend in een seinkast vlak bij Brussel-Noord zijn heel wat treinen geschrapt of rijden ze met vertraging. "Vanaf morgen zou het treinverkeer opnieuw normaal moeten verlopen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. 

Infrastructuurbeheerder Infrabel moest vooral kabels van een elektrische seinkast vervangen die zijn uitgebrand. Technici hebben de hele nacht doorgewerkt. Maar zolang de stroomtoevoer naar de bovenleidingen niet volledig hersteld is, zullen de treinen volgens een beperkte dienstregeling blijven rijden.

"Er was heel veel schade en de herstellingen gaan stap voor stap", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "In de loop van de dag zullen dus meer en meer kabels hersteld geraken, waardoor er tijdens de avondspits een aantal extra treinen kunnen rijden in vergelijking met de ochtendspits. Als alles goed verloopt, zou er morgenochtend geen hinder meer zijn voor de reizigers." 

Spoorwegmaatschappij NMBS bevestigt dat er net als gisteren minder treinen rijden. Zo reden de P-treinen (piekuurtreinen) vanmorgen niet. En tussen Antwerpen en Brussel rijden er maar twee in plaats van vier IC-treinen per uur. Vanavond worden er opnieuw een aantal P-treinen ingezet.

Eerst werd er gezegd dat de S4- en de S10-treinen niet zouden rijden, maar die rijden nu toch. De S4-lijn loopt langs onder meer Aalst, Jette, Brussel-Luxemburg en Vilvoorde. De S10-lijn verbindt Aalst via de Brusselse noord-zuidverbinding met Dendermonde.

De routeplanner van de NMBS zou intussen up-to-date moeten zijn. Reizigers kunnen op de website en in de app opzoeken hoe ze het best op hun bestemming raken.

Nog hinder tijdens avondspits

Ook tijdens de avondspits verwacht de NMBS nog wat hinder. Een deel van de piekuurtreinen die vanmorgen waren afgeschaft, zullen vanavond wel opnieuw rijden, laat woordvoerder Bart Crols weten. "We kregen deze middag de toestemming om meer treinen te laten rijden door de verbeterde technische omgeving. Ook een aantal treinen met een beperkt traject zullen opnieuw hun volledige traject kunnen rijden."

Als alles naar wens verloopt, wil de NMBS morgen de normale dienstregeling opnieuw toepassen. "Morgen gaan we ervan uit dat we weer een normale toestand hebben en dat de problemen opgelost zijn", besluit Crols.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen