Videospeler inladen...

Test-Aankoop hard voor homeopathie: "Onaanvaardbaar dat die producten 'geneesmiddel' mogen heten"

Hoog tijd om homeopathische producten en traditionele kruidenmiddelen te ontdoen van het stempel "geneesmiddel". Dat vindt consumentenorganisatie Test-Aankoop, die de kwalificatie van die producten in haar eigen geneesmiddelendatabank een vrij vernietigende beoordeling heeft meegegeven. Voor de werking van homeopathie is nog nooit enig wetenschappelijk bewijs gevonden.

Tijd om komaf te maken met dit consumentenbedrog, zo bevestigt Test-Aankoop het bericht dat vandaag in Het Laatste Nieuws en Le Soir staat. De consumentenorganisatie vindt het "onaanvaardbaar" dat homeopathische middelen en traditionele kruidengeneesmiddelen in de apotheek worden verkocht als "geneesmiddelen". 

Bij homeopathie wordt een bepaalde stof die dezelfde symptomen veroorzaakt als de aandoening van een patiënt in een extreem verdunde dosis toegediend. Het principe werd in de 18e eeuw bedacht door de Duitse arts Samuel Hahnemann. Maar na al die eeuwen is de werking van die producten, los van het placebo-effect, nooit wetenschappelijk bewezen.

De werkzaamheid moet bewezen zijn, het moet veilig zijn en kwalitatief zijn

Simon November, Test-Aankoop

"De eisen qua werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit om op de markt te komen en de naam 'geneesmiddel' te mogen dragen, zijn helaas niet voor alle producten hetzelfde", stelt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. "Homeopathische middelen moeten een beetje literatuur aanbrengen en nauwelijks de werkzaamheid bewijzen. Dat terwijl klassieke geneesmiddelen een heel proces moeten doorlopen met testpanels en studies. Dat verschil kan voor ons absoluut niet."

"Verlies geen tijd"

De "kwakzalverij" nog tot daaraan toe, zegt November. "Maar er zijn ook aandoeningen waar de patiënt echt geen tijd moet verliezen met producten waarvan de werkzaamheid niet bewezen is." 

Mensen die effectief lijden aan hart- en vaatziekten, moeten zich direct laten helpen door een dokter en echt werkzame geneesmiddelen gebruiken

Simon November, Test-Aankoop

Hij geeft het voorbeeld van het homeopathische Cralonin. "Dat is zogenaamd een geneesmiddel tegen hart- en vaatziekten. Volgens ons is dat product absoluut niet werkzaam. Mensen die effectief lijden aan hart- en vaatziekten, moeten zich direct laten helpen door een dokter en echt werkzame geneesmiddelen gebruiken."

November is stellig: "De werkzaamheid moet bewezen zijn, het moet veilig zijn en kwalitatief zijn. Als een homeopathisch middel daaraan kan voldoen, kan het voor ons op de markt komen als geneesmiddel. Maar anders niet."

(Lees verder onder de foto)

Van "betwistbaar" tot "af te raden"

Om de daad bij het woord te voegen, heeft de consumentenorganisatie de eigen geneesmiddelendatabank een update gegeven. Daarin beoordeelt Test-Aankoop zo'n 6.300 medicijnen op hun betrouwbaarheid en nut op basis van wetenschappelijke literatuur, en nu dus ook 147 homeopathische en kruidenmiddelen. Van alle beoordeelde producten krijgt 11 procent het label "betwistbaar nut". Dat betekent volgens Test-Aankoop dat er grote twijfels zijn over hun werking of veiligheid. Ongeveer 2 procent wordt zelfs beschouwd als "af te raden".

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" (lees door onder de video):

Videospeler inladen...

Maar bij de homeopathische en kruidenmiddelen zijn er veel meer vragen: van de 60 gewone kruidengeneesmiddelen is 59 procent van "betwistbaar nut" en 18 procent "af te raden". Van de 32 traditionele kruiden­geneesmiddelen blijkt maar liefst 97 procent van betwistbaar nut, en 3 procent moet volgens Test-Aankoop gewoon van de markt verdwijnen. Bij de 55 homeopathische middelen is de beoordeling nog strenger: 84 procent is betwistbaar, 16 procent moet gewoon worden geschrapt.

Kleine update: Dat homeopatische producten vandaag als "geneesmiddelen" worden erkend is het gevolg van een Europese richtlijn die sinds 2006 in de Belgische wetgeving is overgenomen.

Meest gelezen