Video player inladen...

Tweede patiënt overleden aan de gevolgen van legionella: "Mensen willen nu echt wel weten wat de oorzaak is"

In Gent is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Het gaat om een 70-jarige man uit Evergem. De ongerustheid bij de inwoners neemt toe. Mensen willen nu echt wel weten wat de oorzaak is, zegt burgemeester Joeri De Martelaere.

Het totale aantal bevestigde patiënten stond op zeventien. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid dat er een tweede dodelijk slachtoffer is. De patiënt, een 70-jarige man uit Evergem, overleed in het AZ Sint-Lucas. Hij had een verminderde weerstand, wat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte.

Nu er een tweede patiënt overleden is, neemt de ongerustheid  bij inwoners van Evergem toe. Dat zegt burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA). De mensen willen nu echt wel weten wat de oorzaak is. "Wij weten wat het níét is, we weten nog niet wat het wél is. We hebben al meerdere keren gecommuniceerd dat het geen kwaad kan om leidingwater te drinken, te douchen..."

Volgende week maandag worden nieuwe resultaten verwacht, zegt burgemeester De Martelaere. "Daar verwachten wij heel veel van. Wij zullen ook moeten kijken welke stappen wij als bestuur moeten zetten, als verantwoordelijke voor onze inwoners, als daar geen duidelijkheid uit zou blijken."

Zes andere patiënten die besmet waren, zijn intussen thuis. Er liggen in totaal nog negen mensen in het ziekenhuis. Zeven mensen zijn aan de beterhand, twee patiënten liggen nog op intensieve zorg. Een van hen verkeert in kritieke toestand. 

Alert blijven voor symptomen

Legionella is een bacterie die voorkomt in warm water en zich verspreidt via waterdamp of -nevel. Je kan niet besmet raken met de legionellabacterie door het water te drinken, maar wel door besmette waterdruppels in te ademen. Legionella is niet overdraagbaar van mens op mens. 

"Legionella kan een zeer ernstige ziekte zijn, die vooral toeslaat bij mensen die al verzwakt zijn, hetzij door ouderdom of door onderliggende ziekte", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit. "Bij de meeste mensen kan dankzij een antibioticakuur het ergste wel vermeden worden."

Het belangrijkste advies voor wie zich zorgen maakt, is om heel attent te blijven voor de symptomen. "Als je een droge hoest hebt of als je hoofdpijn of koorts hebt, aarzel dan niet en ga naar de huisarts", zegt Moonens. "Hij of zij zal de diagnose stellen en je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar dan de juiste behandeling gestart kan worden."

Bekijk het verslag over de tweede legionelladode uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen