De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was vorige week nog in Irak.

VS roept deel ambassadepersoneel terug uit Irak, Duitsland en Nederland schorten militaire oefeningen op

De Verenigde Staten roepen het grootste deel van hun overheidspersoneel op om onmiddellijk te vertrekken uit Irak. Volgend op de Amerikaanse mededeling hebben Duitsland en Nederland aangekondigd dat ze hun militaire oefeningen in Irak staken. De beslissingen worden in verband gebracht met de oplopende spanningen tussen de VS en Iran, een buurland van Irak.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept een deel van het ambassadepersoneel terug uit Irak. Het gaat om medewerkers van de ambasade in de hoofdstad Bagdad en van het consulaat in Erbil (Iraaks Koerdistan). Aan alle "niet-essentiële" ambtenaren wordt gevraagd om onmiddellijk te vertrekken. Alleen personeel dat nodig is bij noodgevallen mag blijven. 

Een reden voor de beslissing geeft het ministerie niet, maar ze wordt in verband gebracht met de oplopende spanningen tussen de VS en Iran, een buurland van Irak.

Volgend op de Amerikaanse mededeling, kondigden ook Duitsland en Nederland aan dat ze hun militaire oefeningen in Irak staken.

In Irak zijn 160 Duitse manschappen actief. Zij trainen er Iraakse soldaten, maar schorten die activiteiten dus voorlopig op. Het ministerie van Defensie neemt de beslissing in het licht van de gespannen situatie in de regio, maar beklemtoont wel dat er "van een concrete dreiging geen sprake is".

Ook de Nederlandse trainingsmissie -zo'n 50 manschappen- wordt tot nader order opgeschort. 

Afgelopen zondag raadde de ambassade Amerikaanse burgers al af om naar Irak te reizen. Eerder vorige week liet Washington ook al weten dat de Amerikaanse troepen in Irak en Syrië in verhoogde staat van paraatheid zijn. De VS spreekt van dreigingen die uitgaan van Iran en zijn bondgenoten in de regio.

Poetin "niet gerustgesteld door Pompeo"

De voorbije weken zijn de spanningen tussen de VS en Iran opgelopen, nadat de Iraanse president Hassan Rohani had bekendgemaakt dat Iran zich gedeeltelijk zou terugtrekken uit de nucleaire overeenkomst van 2015. Zijn aankondiging volgde een jaar nadat de VS unilateraal en volledig uit het akkoord was gestapt. 

De VS stuurde onlangs een bommenwerper en een vliegdekschip naar de regio, en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bracht vorige week een onverwacht bezoek aan Irak om er te overleggen met de regering.

De voorbije dagen waren er anderzijds ook een paar incidenten waarbij olietankers en olievelden in Saudi-Arabië, een bondgenoot van de VS, werden aangevallen. 

Maar noch de VS noch Iran is uit op oorlog. Dat lieten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Iraanse hoogste geestelijke Ali Khamenei gisteravond afzonderlijk van elkaar weten. 

Het zijn woorden die alvast de Russische president Vladimir Poetin niet overtuigen. Hij had eveneens gisteravond een onderhoud met Pompeo. Volgens een woordvoerder van het Kremlin kon dat gesprek de bezorgdheid van Poetin over de spanningen tussen de VS en Iran niet wegnemen.  

Meest gelezen