Video player inladen...

Veertig jaar "20 km door Brussel": deze twee Eddy's misten nog geen enkele editie  

Op 8 juni 1980 werd het allereerste startschot van de "20 km door Brussel" gegeven. Die dag staan er op de Heizel Esplanade 4.179 deelnemers klaar,  onder hen Eddy Vancoppenolle en Eddy Feliers. Veertig jaar later staan ze nog altijd met evenveel goesting aan de start. Twee recordhouders, elk met hun verhaal. 

Veertig kaarsjes staan er dit jaar op de taart van de "20 kilometer door Brussel". Kaarsjes die Eddy Vancoppenolle, samen met Eddy Feliers en 46 anderen, mag uitblazen. Want met 48 zijn ze nog, de diehards die geen enkele editie hebben gemist. Voor de twee Eddy's is de 20 km "een van de mooiste", en zolang ze kunnen, blijven ze hun 20 km door Brussel lopen. 

(Lees verder onder de foto)

Zonder voorbereiding

“40 jaar geleden besloot ik samen met enkele voetbalvrienden om de eerste editie van de  20 kilometer te lopen”, begint Vancoppenolle zijn verhaal. “Niets bijzonders, was het niet dat we dat daags voor de wedstrijd hebben beslist en we dus ongetraind aan de start stonden.”

Hoewel het 40 jaar geleden afzien was, had Vancoppenolle de smaak te pakken en heeft hij sindsdien geen enkele start gemist. “Eén keer liep ik zelfs licht geblesseerd mee, om die editie toch maar niet te missen.” 

Ik kamp al heel mijn leven met zwaarlijvigheid, met de 20 kilometer heb ik een doel voor ogen

Eddy Vancoppenolle

Vancoppenolle heeft zo zijn redenen om elk jaar opnieuw de 20 km te lopen. “Ik doe het vooral voor mijn gezondheid”, zegt hij. “Ik kamp al heel mijn leven met zwaarlijvigheid. Met de 20 kilometer van Brussel heb ik elk jaar een doel voor ogen.”

Zijn beste tijd behaalde hij meer dan twintig jaar geleden: 1 uur en 24 minuten. Nu loopt hij rond de 1 uur en 50 minuten.

Eddy Feliers

"Gelogen over mijn leeftijd"

Ook Eddy Feliers staat dit jaar voor de 40e keer aan de startlijn. Al heeft hij nog een tweede record te pakken. Eddy was de jongste deelnemer ooit aan de 20 km door Brussel. "Ik was slechts 11 jaar toen ik de eerste keer de 20 kilometer liep", zegt Eddy. "Het reglement schrijft voor dat je 12 jaar moet zijn. Dus ja, ik heb een beetje gelogen over mijn leeftijd, want ik wou absoluut deelnemen."

Na die eerste keer liet Feliers geen enkele editie links liggen. "Het is voor mij een home-run geworden", zegt hij.  Ik woon in Tervuren, werk in Brussel. Dus tijdens de 20 kilometer loop ik het traject dat ik elke dag met de auto of met het openbaar vervoer doe."

Vroeger was de 20 kilometer eerder een competitiewedstrijd, nu is het een feest

Eddy Feliers

In die 40 jaar zag Feliers de 20 kilometer wel veranderen. "Wat begon als een klein jogging-evenement is nu de grootste loophappening van het land geworden en dat is toch anders. Het is nu een feest, iedereen doet mee. Veertig jaar geleden was het eerder een wedstrijd." 

Maar die verandering hield Eddy niet tegen om telkens het competitiebeest in zich boven te halen. "In mijn gloriejaren haalde ik een tijd van 1 uur en 7 minuten", zegt Eddy. "Ik ben daar 7 keer in geslaagd, nu ben ik blij met een tijd van 1 uur en 30 minuten."

Herbekijk hieronder de sfeerbeelden uit de 20 kilometer van Brussel editie 2019 in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen