Video player inladen...

"Zinzen & Van Cauwelaert" bezorgd om CD&V: "Partij dreigt te klein te worden voor een regering"

CD&V heeft het moeilijk om zich deze campagne in de kijker te spelen. Het valt "De Tijd"-journalist Rik Van Cauwelaert op dat CD&V'ers te weinig hun standpunten durven te formuleren. "Vooral in West-Vlaanderen zal de partij moeten vechten om te overleven", vermoedt Van Cauwelaert. Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen velt eenzelfde oordeel. "Ik vrees dat CD&V weleens te klein zou kunnen worden om nog in een regering te zitten."

Over de reden waarom CD&V deze campagne moeilijk uit de verf komt, daar moet Rik Van Cauwelaert niet lang over nadenken. "CD&V zit in het midden en het voelt bijna aan als een extreem midden. Op den duur geraak je daar niet meer uit weg en wordt het onduidelijk waar je als partij nog voor staat."

De voorstelling van Hilde Crevits als boegbeeld van die partij gaat daar volgens Van Cauwelaert weinig aan veranderen. "In West-Vlaanderen is het heel eigenaardig. De ACW-vleugel daar is rechtser dan de ACW in de rest van het land en ook de boeren zijn naar een meer liberale richting opgeschoven. Het is daar dat CD&V zal moeten vechten voor zijn overleving", zegt Rik Van Cauwelaert aan tafel bij Westraatjouralist Ivan De Vadder.

Lees verder onder de foto.

Video player inladen...

Bijna een hele dag werd er gesproken over de wettelijke verhoging van de pensioenleeftijd, naar aanleiding van een pittig "Terzake"-debat tussen Bart De Wever (N-VA) en John Crombez (SP.A). De N-VA-voorzitter zette een filmpje online waarin hij zijn standpunt over dat thema verduidelijkt. Een demarche die aan de tafel bij Ivan de wenkbrauwen doet fronsen.

Rik Van Cauwelaert heeft zo zijn twijfels of het wel een juiste reactie is. "Door dit te doen geef je er nog meer aandacht aan. Wellicht wilde hij vermijden in dezelfde straat terecht te komen als Groen. Met hun communicatie over de salariswagens en onlangs nog de taxatie van boeken en wijn."

Toch ziet Walter Zinzen een belangrijk verschil tussen die twee zaken. "Bij Groen ging het om een tekstje dat iemand gemaakt had, maar dat was geen onderdeel van hun verkiezingsprogramma. Hier sprak De Wever over zijn eigen verkiezingsprogramma." Volgens Zinzen zal het De Wever niet lekker gezeten hebben dat hij zich vergist heeft op een cruciaal punt. 

Video player inladen...

Heeft deze verkiezingscampagne met het pensioendebat dan toch eindelijk een thema? Daar gelooft Walter Zinzen niet veel van. "Het is al het zoveelste verkiezingsthema dat zich aandient. We hebben het klimaat gehad, migratie, het onderwijs en nu het pensioen." Van Cauwelaert vult aan dat het een probleem wordt voor de volgende federale regering. "Die zal dat dan allemaal moeten regelen."

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

In "Iedereen kiest" stond bij een mobiliteitsdebat de NMBS centraal. Zoals u in bovenstaande uitspraak kunt vermoeden, heeft dit debat geen indruk gemaakt op Walter Zinzen. Hij is dan ook duidelijk wat er met de NMBS moet gebeuren. "Dat bedrijf moet dringend gedepolitiseerd worden. Politici hebben daar niets te zoeken. Dat is perfect mogelijk in een open overheidsbedrijf", aldus Zinzen.

Dat in het debat Bpost en Proximus als voorbeelden worden genoemd, stuit Zinzen en Van Cauwelaert tegen de borst. "Als gebruiker van beide diensten moet ik de heren zeggen: dat zijn géén modelbedrijven. Integendeel. De zogenaamde efficiëntie die daar is ingevoerd, is grotendeels ten koste gegaan van het personeel, maar ook van de klant."

Volgens Van Cauwelaert wordt in het debat het grote probleem uit de weg gegaan. "Het net van de NMBS is gericht op het België van de 19e eeuw. De grote economische assen van toen zijn intussen helemaal gewijzigd. Je zou de NMBS niet moeten splitsen, maar wel ontdubbelen. Zodanig dat je die kan afstemmen op De Lijn in Vlaanderen en de TEC in Wallonië", zegt hij.

En ook voor Brussel ziet Van Cauwelaert een oplossing. "Sommigen in Brussel proberen om de metrostellen te laten rijden op de sporen die onder Brussel liggen. Zodanig dat de MIVB gebruik kan maken van de NMBS-infrastructuur." Maar die suggestie stuit op verzet langs Franstalige kant. "Want voor hen is dat het begin van de splitsing van de NMBS."

Lees verder onder de foto.

Video player inladen...

Met de stiptheidscijfers van de NMBS kan er aan tafel bij Ivan De Vadder niet gelachen worden. Maar met de oud-spoorbaas van de NMBS gelukkig wel. Marc Descheemaecker, huidig lijstduwer op de Europese lijst van de N-VA, maakt reclame voor een bepaald merk van wc's waar je geen papier voor nodig hebt.

"Het is een meevaller dat hij zijn broek heeft aangehouden", klinkt het laconiek bij Walter Zinzen. "Het had nog erger gekund." Rik Van Cauwelaert vult aan: "Ik heb zo de indruk dat de reclamemakers in de anale fase zijn blijven hangen." 

Video player inladen...

Bekijk hier de integrale uitzending:

Video player inladen...

Meest gelezen