Video player inladen...

267.000 handtekeningen voor Sign For My Future

Meer dan een kwart miljoen Belgen hebben de afgelopen drie maanden de oproep van Sign for my Future ondertekend voor een krachtig klimaatbeleid. De initiatiefnemers zijn niet alleen milieu-organisaties, maar ook bedrijfsleiders, mediabedrijven en academici.

België tegen 2050 klimaatneutraal maken, dat is wat de ondertekenaars vragen. Dat betekent dat er evenveel CO2 wordt uitgestoten als wordt opgevangen, en dat er dus netto géén broeikasgassen bij komen. Dat is nodig om de opwarming van de aarde onder de 2° Celsius te houden, liefst zelfs onder de 1,5°. Als de aarde te veel opwarmt, stijgt de zeespiegel, komen er overstromingen, krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden en raakt de natuur grondig verstoord. 

Nog een rapport voor een beter klimaat

Om daar te geraken, vragen de ondertekenaars drie dingen: een klimaatwet, een investeringsplan en een onafhankelijke klimaatraad die het beleid mee opvolgt. Om het beleid, de politici dus, te helpen, hebben wetenschappers een rapport geschreven met maatregelen die volgens hen nodig zijn voor een beter klimaat. 

Eerder deze week publiceerde ook de Vlaamse Bouwmeester een soortgelijk rapport, in opdracht van de klimaatjongeren. Dit rapport is eerder opgestart, maar de auteurs hebben wel samengewerkt en komen tot gelijkaardige conclusies. Er is een inspanning nodig, gelijktijdig, van verschillende sectoren: dat gaat van hoe we ons verplaatsen,  over waar onze energie vandaan komt, tot waar we huizen bouwen of aan landbouw en industrie doen.

De maatregelen klinken bekend in de oren: bedrijfswagens elektrisch maken, rekeningrijden invoeren, statiegeld op plastic en aluminium flessen invoeren, bossen aanplanten, CO2 opvangen, minder vlees eten, naar een economie gaan die werkt met gerecycleerde grondstoffen, groene energie gebruiken in plaats van olie en gas.

Maar veel van die maatregelen zijn de afgelopen regeerperiode gesneuveld. Bossen aanplanten klinkt mooi, maar waar doe je dat? Raken aan de salariswagens is politiek gezien ook geen populaire maatregel. En zelfs rekeningrijden of een geleidelijke betonstop, waar veel partijen het over eens waren, zijn niet realiseerd.   

63% wil investeren in klimaatoplossingen die hij kan terugverdienen

Sign for my Future is een burgerinitiatief waarin ook bedrijfsleiders zitten zoals Thomas Leysen van KBC en bedrijven als Solvay, Deme, Danone, ..., VRT, Medialaan, Telenet en andere mediabedrijven. 

In opdracht van Sign for my Future peilde een onderzoeksbureau bij 2000 Belgen wat zij vinden van klimaatmaatregelen en welke rol de overheid daarin moet spelen. UGent werkte mee aan dat onderzoek.

Daaruit blijkt dat 6 op de 10 Belgen vindt dat de overheid klimaatmaatregelen mòet nemen. Maar tegelijk vinden ze dat die maatregelen er moeten komen zonder extra belastingen en dat klimaatinvesteringen aantrekkelijker moeten worden. Volgens de studie wil 63% van de Belgen investeren in klimaatoplossingen die hij kan terugverdienen.

Op het vlak van mobiliteit vindt 69% dat de overheid haar investeringen in het openbaar vervoer moet verdubbelen. 74% ten slotte vindt ook dat de overheid ervoor moet zorgen dat de bestaande open ruimte behouden blijft. 

Aan de politici om keuzes te maken

Het rapport van Sign for my Future heeft de maatregelen niet volledig doorgerekend. De initiatiefnemers vinden dat het aan de politici is om keuzes te maken, en om budgetten te maken. 

Op tien dagen voor de verkiezingen roept Sign for my Future de volgende regeringen op om een langetermijnvisie uit te werken. "We overhandigen onze politici een sterk mandaat. Nu is het aan de politici om klimaatambitie te tonen en met staatsmanschap aan onze toekomst te werken", klinkt het.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen