Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

81 miljoen euro voor "Rabbit" van Jeff Koons: hoogste bedrag ooit voor werk van levende kunstenaar

"Rabbit", een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, is in New York geveild voor een bedrag van 91 miljoen dollar, omgerekend is dat 81 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag ooit dat op een veiling betaald werd voor een werk van een nog levende artiest.

Een speels konijn van net geen meter hoog, uit glanzend roestvrij staal. Het lijkt op zo'n diertje uit geplooide ballonnen dat je straatartiesten en clowns wel eens ziet maken. Dat is "Rabbit", een werk van de beroemde Amerikaanse conceptueel kunstenaar Jeff Koons. Het ging gisteren bij veilinghuis Christie's in New York onder de hamer voor 91, 075 miljoen dollar. Dat is het hoogste bedrag ooit dat op een veiling betaald is voor een werk van een nog levende artiest.

Christie's had vooraf geschat dat het werk tussen de 50 en de 70 miljoen dollar zou opleveren. Maar na 10 minuten bieden klokte de teller af op het finale bedrag van 80 miljoen dollar. Met kosten en commissies bij bedraagt de prijs 91, 075 miljoen dollar, omgerekend is dat een slordige 81,25 miljoen euro.

AFP or licensors

"Zakelijk en koel, plezier en frivoliteit"

Jeff Koons creëerde "Rabbit" in 1986. Veilinghuis Christie's omschrijft het op zijn website als "een van de meest iconische werken uit de 20e eeuw". "Het nodigt uit, maar het wekt tegelijk ontzag. Het is zakelijk en koel, maar leunt tegelijk aan bij visuele taal uit onze kindertijd. Het gebrek aan gezichtskenmerken maakt het onleesbaar, maar de vorm maakt plezier en frivoliteit los."

"Rabbit" prijkte op de cover van boeken, tentoonstellingscatalogi en tijdschriften, in 2007 maakte een monumentale ballonversie deel uit van de beroemde Thanksgiving Day Parade van warenhuis Macy's in New York.

De geveilde "Rabbit" maakt deel uit van een reeks van drie. Het stuk dat nu verkocht is, maakte deel uit van de privécollectie van de overleden Amerikaanse mediamagnaat S.I.Newhouse. Het is in meer dan 30 jaar niet tentoongesteld. Een tweede exemplaar wordt bewaard bij de Broad Foundation, een ander exemplaar gaat naar het Museum of Contemporary Art in Chicago.

Koons neemt het (opnieuw) over van David Hockney

Het vorige record voor werk van een nog levende artiest dateert van november vorig jaar. Toen ging "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" van de Britse kunstenaar David Hockney onder de hamer voor 90,3 miljoen dollar, ook bij Christie's in New York.

Hockney verbrak met dat bedrag het vorige record uit 2013: 58,4 miljoen dollar voor "Balloon Dog (Orange)", een werk van... Jeff Koons.

Wie is Jeff Koons?

Jeffrey "Jeff" Koons (1955) is een Amerikaans beeldend kunstenaar. Hij wordt wel eens de koning van de kitsch genoemd. Hij weet kitscherige elementen te verweven in de "Kunst met grote K". Zijn werk wordt geregeld vergeleken met Andy Warhol en popart.

Een van zijn eerste creaties waren opblaasbare konijnen en bloemen. Later gebruikte hij staal om hetzelfde ballon-effect te creëren. Heel bekend is "Balloon Dog", een reeks van vijf kunstwerken uit roestvrij staal, geplooid tot een hond. Het is "Balloon Dog (Orange)", een van die vijf, dat jarenlang het record van duurste werk van een nog levende kunstenaar droeg.

In 1992 maakte hij voor de vijfjaarlijkse Documenta-tentoonstelling in Kassel "Puppy", zijn eerste uit levende bloemen bestaande sculptuur.  Het 12 meter hoge "schoothondje" is aan de buitenkant bekleed met tienduizenden levende bloemen. Ze groeien op een stalen frame en krijgen water via een ingebouwd irrigatiesysteem. "Puppy" prijkt momenteel voor het Guggenheim Museum in Bilbao.

Koons is een van de belangrijkste nog levende kunstenaars en zijn werk is opgenomen in vooraanstaande musea wereldwijd.  

Jeff Koons poseert voor "Balloon Dog (Orange)" in 2008
AP2008
"Puppy" voor de ingang van het Guggenheim Museum in Bilbao
www.guggenheim-bilbao.eus

Meest gelezen