Duits bondskanselier Angela Merkel
AFP or licensors

Merkel ontkent geruchten over mogelijke Europese topjob: "Ik neem geen nieuwe politieke functie op"

Na een interview met een aantal Europese kranten leefden de geruchten dat Angela Merkel een Europese topfunctie zou krijgen nog heviger op. Merkel drukt die geruchten nu de kop in: "Ik ben niet beschikbaar voor een volgende politieke functie, ook niet in Europa." Ze houdt dus vol dat ze stopt met politiek, wanneer haar mandaat als Duits bondskanselier eindigt in 2021.

Eind vorig jaar kondigde Angela Merkel (CDU) aan dat ze uit de politiek zal stappen in 2021, wanneer haar mandaat als bondskanselier eindigt. Merkel is momenteel bezig aan haar vierde termijn, een vijfde zit er dus niet meer in. Ook als partijvoorzitter van de CDU stapte Merkel op: Annegret Kramp-Karrenbauer, beter bekend als AKK, nam haar functie eind december over. 

Na die twee aankondigingen deden al snel geruchten de ronde: zou Angela Merkel haar Duitse carrière beëindigen, maar wel een Europese beginnen? De huidige bondskanselier werd vervolgens achter de schermen getipt voor een Europese topjob. Sommigen zagen haar als opvolger van Europees president Donald Tusk, of zelfs als nieuwe Commissievoorzitter. Met de Europese verkiezingen in aantocht werden de geruchten alleen maar sterker. Vorige maand nog zei huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker: "Ik kan mij niet inbeelden dat Angela Merkel spoorloos van het toneel zou verdwijnen" en dat "ze erg hoog gekwalificeerd zou zijn voor een Europese toppositie." Merkel heeft zelf echter altijd voet bij stuk gehouden om een punt te zetten achter haar politieke carrière.

"Ik voel mij nog meer verantwoordelijk voor Europa's toekomst"

Een week voor de Europese verkiezingen doet Merkel de speculaties nog meer groeien. In een interview met onder meer de Franse krant Le Monde en het Duitse Süddeutsche Zeitung zegt ze: "Veel mensen zijn bezorgd om Europa, inclusief ikzelf." Ze voegt eraan toe: "Dat betekent dat ik mij nog meer verantwoordelijk voel om samen met anderen te zorgen dat Europa een toekomst heeft." 

Geruchten (nog een keer) de kop in gedrukt

Later op de dag zei Merkel dat ze het "als haar verantwoordelijkheid ziet als bondskanselier om een goed functionerende Unie te promoten, zeker in het licht van de huidige polarisatie." Ze herhaalde daarna wat ze al een aantal keer heeft gezegd: "Ik ben niet beschikbaar voor een nieuw politiek mandaat, waar dan ook, ook niet in Europa." Begin deze week liet Merkel zich ook al ontvallen dat politici niet in functie moeten blijven "totdat niemand ze meer wil zien."

De 64-jarige Angela Merkel is de langstzittende Europese regeringsleider. 

Angela Merkel op de Europese top in de Roemeense stad Sibiu vorige week
AFP or licensors

Meest gelezen