Chris Stessens

Weg met "bodyshaming": zangeres Anne-Marie vereert dubbele kinnen en zelfliefde

Gisteren gaf de Britse popzangeres Anne-Marie het beste van zichzelf op het podium van de Lotto Arena in Antwerpen. In de backstage van dat concert vertelt ze aan VRT NWS over de boodschap die ze wil uitdragen, en dat is er één met een hoge dosis je-m'en-foutisme.

Zangeres Anne-Marie Nicholson uit Essex heeft op 28-jarige leeftijd al een indrukwekkend palmares. Vorig jaar speelde ze in de (uitverkochte) Ancienne Belgique en in de zomer deed ze KluB C aan op Rock Werchter. Haar eerste album, "Speak your mind", scheert zowel in het Verenigd Koninkrijk als België hoge toppen, en gisteren danste de Lotto Arena massaal op haar poppy nummers. 

Een aantal monsterhits kwam voort uit samenwerkingen met grote namen. Zo schreef ze "2002" samen met Ed Sheeran, zong ze "Rockabye" met Clean Bandit en vormde ze een duo met dj Marshmello voor het populaire "Friends".

Op de soloplaat is ook het nummer "Perfect to me" te horen, een liedje waarmee de zangeres een boodschap wil overbrengen aan (zowel vrouwelijke als mannelijke) luisteraars. 

Bekijk en beluister hieronder "Perfect to me". Lees verder onder de video.

In de tekst van het liedje vertelt ze dat ze niet perfect is: "Sometimes I wake up late and don't even brush my teeth, just wanna stuff my face with leftover mac and cheese." Ze benadrukt haar eigen "imperfecties" maar plaatst die tegelijk op een voetstuk. Het nummer biedt kortom verzet tegen "bodyshaming" (het bekritiseren van iemands lichaam of gewicht), waar de zangeres zelf (via sociale media) ook mee te kampen heeft. 

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Anne-Marie, waarin ze het heeft over "bodyshaming" (en lees verder onder de video):

Video player inladen...

De ambitie om te zorgen voor meer "body positivity" (een positief lichaamsbeeld) zorgde er eind vorig jaar voor dat de zangeres een speciale kalender uitbracht voor het jaar 2019. Bovenaan elke bladzijde prijkt een foto van Anne-Marie met een (bewust geposeerde) dubbele kin. Op die manier probeert ze op een humoristische manier aan te tonen dat de druk op uiterlijk vertoon (te) hoog ligt in de maatschappij. 

Deze zomer is Anne-Marie te zien op Pukkelpop.

Meest gelezen