Video player inladen...

Asbest vrijgekomen in de buurt van Maldegemse school: burgemeester neemt maatregelen

In Kleit bij Maldegem is bij werken aan het dak van de plaatselijke sporthal asbest vrijgekomen. De werkzaamheden zijn stilgelegd, de school en een kinderopvang vlakbij blijven vrijdag preventief dicht.  

De werkzaamheden zouden al twee weken aan de gang zijn. Volgens bezorgde ouders zijn er weggenomen dakplaten met asbest gebroken om ze in de container te krijgen. De sporthal ligt dicht bij de plaatselijke kinderopvang Ukkie-Pukkie en basisschool de Kleiheuvel, waardoor ouders meteen gealarmeerd waren. Zij stapten naar de gemeente om hun bezorgdheid te uiten, en na onderzoek bleek dat er wel degelijk asbest is vrijgekomen. 

In een mededeling op haar website vandaag zegt de gemeente Maldegem dat er "zwaarwichtige feiten door de aannemer zijn gebeurd". Daarop is de site preventief grondig afgespoten en zijn de containers meteen verwijderd. Vanavond nog zijn buurtbewoners op de hoogte gebracht van een mogelijke asbestbesmetting van de buurt. Er is hen gevraagd om preventief ramen en deuren te sluiten en de ventilatie af te zetten. Morgen komt de gemeente met een nieuwe mededeling.  

Een van de bezorgde ouders vertelt ons dat ze het probleem al eerder hadden gesignaleerd, maar dat er pas later grondig is ingegrepen. De sporthal ligt langs een drukke toegangsroute voor de leerlingen en vlak bij een fietsenstalling. Voorlopig is de site afgesloten en morgen blijven onder meer de kinderopvang en de school dicht, zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD): "Wij voorzien daar een oplossing voor. We weten nog niet in welke mate er asbestpartikels in de omgeving zijn vrijgekomen." 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Gaan we in Vlaanderen zorgvuldig genoeg om met asbest? Herbekijk hier de "Pano: Vlaanderen asbestland" uit 2017:

Video player inladen...

Meest gelezen