2013 Getty Images

Bill de Blasio, burgemeester van New York, wil nu ook president van de Verenigde Staten worden

De grote horde Democratische politici die een gooi doen naar het Witte Huis wordt nog groter: nu heeft ook Bill de Blasio, de bekende burgemeester van New York zich kandidaat gesteld. 

De 58-jarige de Blasio maakte zijn kandidatuur bekend in een video op het internet. Dat is niet onverwacht, want hij had al een actiecomité opgericht om een campagne financieel te ondersteunen en heeft recent uitstapjes gemaakt naar Iowa, New Hamsphire, Nevada en South Carolina, een aantal staten waar de voorverkiezingen begin volgend jaar van start gaan. 

Er zijn nu al meer dan twintig Democraten kandidaat-president en de Blasio schuift aan bij de lange rij van linkse Democraten zoals Bernie Sanders en Elizabeth Warren. "Er is veel geld in de VS, maar het zit in de verkeerde handen", is een slogan die nogal eens van zijn lippen rolt. Toch wordt het dus ook drummen in de rij linkse Democraten die in het Witte Huis willen wonen.

De Blasio kan natuurlijk bogen op een grote bekendheid als burgemeester van New York City en als de man die de groeiende sociale ongelijkheid in de VS wil aanpakken, maar in de stad heerst er ook veel teleurstelling over zijn beleid van de voorbije jaren. Zo vindt 76 procent van de inwoners van de stad dat hij zich beter niet kandidaat voor het presidentschap zou stellen. 

Bill de Blasio is burgemeester van New York sinds 2014 en was de eerste Democraat in twintig jaar die dat ambt in de wacht kon slepen. De Blasio toont zich een erg progressief burgemeester die zich kant tegen discriminatie van homoseksuelen en transgenders, hij organiseerde kinderopvang op grote schaal en beschermde migranten zonder papieren in de stad.

Anderzijds blijft er een enorm tekort aan betaalbare woningen, slapen erg veel mensen op straat en waren er een aantal schandalen bij sociale diensten. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen