Video player inladen...

Koning Albert moet dwangsom van 5.000 euro betalen per dag dat hij weigert DNA af te staan in zaak-Boël

In de zaak-Boël heeft het hof van beroep beslist dat koning Albert een dwangsom van 5.000 euro moet betalen per dag dat hij weigert zijn DNA af te staan. Dat schrijft RTBF en wordt bevestigd aan VRT NWS. De zaak draait rond de vraag wie de vader is van Delphine Boël. 

Delphine Boël voert al zes jaar een juridische strijd om erkend te worden als dochter van koning Albert. Haar moeder had jarenlang een verhouding met hem. Onder meer tijdens de periode dat Delphine geboren is en ze getrouwd was met Jacques Boël. Eind oktober vorig jaar besliste het Brusselse hof van beroep dat Jacques Boël toch niet Delphines wettelijke vader is, en ging daarmee lijnrecht in tegen de beslissing van de rechter in eerste aanleg.

Tegelijk vroeg het hof van beroep dat alle betrokkenen, onder wie koning Albert, binnen de drie maanden een DNA-test zouden ondergaan. Die DNA-test had Delphine gevraagd, om een biologische band tussen hen tweeën te kunnen vaststellen.

Koning Albert trok naar het Hof van Cassatie om de beslissing van het hof van beroep aan te vechten en die procedure loopt nog. De advocaten van Albert wilden wachten tot de uitspraak in Cassatie voor er iets gebeurt. Maar de advocaten van Boël zijn het daar niet mee eens, volgens hen werkt een Cassatieberoep niet opschortend. Ze eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag dat de koning zich niet aan een DNA-test onderwerpt. Het hof volgde zo de advocaten van Boël.

Wat nu?

Volgens het arrest moet koning Albert zich bij een expert melden om een DNA-test te laten afnemen. Het hof wil dat het DNA-staal dus nu al afgenomen en geanalyseerd wordt, maar gaat de resultaten nog niet bekendmaken. Als Albert geen DNA-staal afstaat, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen tot hij dat wel doet (volgens de wet kan een dwangsom wel maar maximaal zes maanden opgelegd worden). Er zal nu een datum vastgelegd worden waarop hij zijn DNA-staal moet afstaan.

Als hij niet komt opdagen of weigert, dan begint de dwangsom te lopen. Volgens het hof weegt zo'n test niet op tegen het belang van Delphine om haar vader te kennen. Boël zelf is opgelucht, zegt haar advocaat Marc Uyttendaele. "De resultaten moeten we niet weten, maar wel dat de informatie bestaat. Want gezien de leeftijd van de hoofdrolspelers en de duur van de procedure kan niemand voorzien of koning Albert nog zal leven op het moment dat het Hof finaal beslist. Dus we moeten de bewijzen bewaren."

De resultaten moeten we niet weten, maar wel dat de informatie bestaat

Marc Uyttendaele - advocaat Delphine Boël

Wettelijk gezien kan niemand koning Albert manu militari tot een DNA-staal dwingen, maar de dwangsom is een stok achter de deur dat hij dat DNA-staal wel zou afgeven. 

Dat beaamt ook Uyttendaele: "Hij mag weigeren. Hij heeft altijd gezegd dat hij niet tégen het principe van een DNA-staal is. Maar als hij weigert, wil dat zeggen dat de rechter daar conclusies uit mag trekken." 

Alain Berenboom, de advocaat van koning Albert, heeft nog geen tijd gehad om met hem te overleggen, dus kan nog niet zeggen of ze ingaan op de vraag om een DNA-staal af te staan of ook tegen dit arrest in cassatie gaan of ... . "Maar hij is nooit tegen het principe van een DNA-test geweest. Hij heeft gewoon gezegd dat het niet het moment is, omdat het nu tot niets dient. Tot er een arrest is voor het Hof van Cassatie blijft Jaques Boël de vader. Ik vind dit arrest uniek, bizar."

Tot er een arrest is voor het Hof van Cassatie blijft Jaques Boël de vader. Ik vind dit arrest uniek, bizar

Alain Berenboom, advocaat koning Albert II

Yves-Henri Leleu, de tweede advocaat van Delphine Boël, heeft het in "De afspraak" over een "grote doorbraak" in de zaak. Hij hoopt dat de dwangsom koning Albert ertoe zal aanzetten om de test effectief te doen. "Ik kan mij niet inbeelden dat een voormalige koning een gerechtelijke uitspraak niet zou respecteren", zegt hij.

Leleu benadrukt ook dat er strenge juridische regels zijn rond de dwangsom, en dat koning Albert er dus niet aan zal kunnen ontsnappen als hij toch weigert. Maar het is Delphine Boël niet om dat geld te doen, stelt hij. "Ze zal de opbrengst schenken aan een goed doel, moest het zover komen."

Bekijk het gesprek met Yves-Henri Leleu in "De afspraak":

Video player inladen...

Bekijk het verslag over de dwangsom voor koning Albert uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Pascale Mertens: "Delphine Boël gaat dwangsom storten aan een goed doel"

Video player inladen...

Meest gelezen