Mea culpa van Homans, "linkse Verhofstadt" en "brexit-Bourgeois": de campagnedag voor u samengevat

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat er meer kon gebeuren in de strijd tegen kinderarmoede. Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) gaan in de clinch over Europese solidariteit. John Crombez (SP.A) wijst een samenwerking met N-VA af. En Bert Anciaux (SP.A) krijgt vriendschappelijke raad van Sven Gatz (Open VLD). We selecteren de opvallendste fragmenten van de afgelopen campagnedag.

"Veel gedaan tegen kinderarmoede, maar niet voldoende"

Video player inladen...

In het armoededebat in "Iedereen kiest" kwam Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) terug op haar belofte om de kinderarmoede te halveren in de afgelopen legislatuur. Dat lukte niet. "Wat moest ik zeggen? Dat het niet zou lukken? Dan zou men zeggen dat ik geen ambitie heb", zei Homans. Ze voegde eraan toe dat er veel gebeurd is, maar dat het niet voldoende was.

Hoe ziet de toekomst van de EU eruit?

Video player inladen...

"Terzake" stond in het teken van de Europese verkiezingen. Zes Vlaamse lijsttrekkers voor de Europese lijst gingen met elkaar in debat. Wat te doen met de Oost-Europese landen die vaak een andere politieke koers varen? Wat met de migratiecrisis? En heeft de EU nog een toekomst? Het debat raakte even verhit wanneer het over solidariteit binnen Europa ging. Guy Verhofstadt (Open VLD) verweet Geert Bourgeois (N-VA) in een "brexit-logica" te zitten. Bourgeois antwoordde dat Verhofstadt "totaal links" is geworden.

Zinzen en Van Cauwelaert gingen door op de toon van dit en andere debatten waar politici soms door elkaar kibbelen.

Video player inladen...

Volgens Van Cauwelaert toont een politicus die zijn stem verheft een gebrek aan argumenten. Walter Zinzen zegt dat het van alle tijden is, maar dat "de zeden nu verruwd zijn".

Nee tegen N-VA

Video player inladen...

In "KIES19" op Radio 1 was SP.A-voorzitter John Crombez de centrale gast. Hem werd de vraag gesteld of hij in zee gaat met N-VA. Wouter Beke (CD&V) en Charles Michel (MR) lieten eerder verstaan dat de "Antwerpse coalitie" doorgetrokken zou kunnen worden op regeringsniveau. Maar Crombez zegt dat het quasi onmogelijk is dat SP.A zal besturen met N-VA. De verkiezingsthema's tonen volgens hem aan dat de twee partijen te ver van elkaar staan om samen goed te besturen. U kan de gesprekken uit "KIES19" ook beluisteren als podcast.

"Tijd om iets anders te doen Bert"

Video player inladen...

Bert Anciaux (SP.A) en Sven Gatz (Open VLD) waren het duo dat samen geïnterviewd werd in "Iedereen kiest". Wanneer Anciaux afstand deed van het lijsttrekkerschap voor het Vlaams Parlement, kreeg hij meteen een bericht van zijn oude vriend Gatz. Die zei hem dat hij de juiste keuze maakte en "dat het tijd is om iets anders te doen".

Meest gelezen