Video player inladen...

Dit zijn de eerste beelden van net ontdekte "Kamer van de sfinx" van Romeinse keizer Nero 

Vorige week legden archeologen in Rome de zogenoemde "Kamer van de sfinx" bloot van keizer Nero's villa Domus Aurea. Die kamer van meer dan vier meter hoog bleef twee millennia onzichtbaar bedolven onder puin. Ze is prachtig gedecoreerd met panters, centauren, guirlandes, fruit, architecturale motieven, een faun en een sfinx die haar naam gaf aan de ruimte. Nu zijn er ook filmbeelden. 

Met de restauratie van de weelderige fresco's en de openstelling van de ontdekte en belendende kamers zal snel worden begonnen. Domus Aurea behoort tot het park van het Colosseum, dus pal in het centrum van het oude Rome. De ontdekking gebeurde trouwens tijdens de restauratie van andere ruimten van Nero's stulp. De archeologen hopen dat ze nog bedolven kamers zullen ontdekken.  

Het huis dat de keizer in het jaar 64 na het begin van de jaartelling bouwde, telt 150 kamers. Verscheidene zijn al gevonden en geïnventariseerd.  Nero bouwde de "gouden villa" na de grote brand van Rome. Toen de maar 31-jarige Nero in 68 zelfmoord pleegde, werden er badgelegenheden boven zijn paleis gebouwd. 

Lees verder onder de video

Video player inladen...

Nero, gevoelige zanger of meedogenloze wreedaard?

Lange tijd gold Nero als een van de meest decadente, machtswellustige en bloeddorstige keizers van het hele Romeinse tijdperk. Op zijn domein liet hij een beeld van zichzelf van 35 meter hoog optrekken. Hij zou in 64 Rome voor een deel in de as hebben gelegd om de schuld bij de christenen te kunnen leggen. Maar er zijn historici die menen dat het wel degelijk de christenen waren die de in hun ogen verdorven stad Rome hebben gebrandschat.

Iedereen is het er over eens dat de jonge Nero een populaire keizer was, vooral bij de minder bedeelden en de slaven van wie het lot duidelijk verbeterde. Hij beoefende sport, schreef poëzie en zong, volgens sommige kroniekschrijvers afgrijselijk slecht. Hij at grote hoeveelheden gestoofde prei om zijn stem te smeren en goed winden te kunnen laten. Zegt de legende...  

foto eurasiatx

Meest gelezen