Videospeler inladen...

Elektriciteitsfactuur Vlaamse gezinnen 17 keer sterker gestegen dan in onze buurlanden

Vorig jaar betaalde de Vlaming zo'n 260 euro meer voor zijn elektriciteit dan vier jaar geleden, een stijging met maar liefst 33%. In geen enkele van onze buurlanden ging het zo snel, zo wees een onderzoek van onze redactie uit.  Nochtans is onze elektriciteit zelf amper duurder geworden.

Oppositiepartij PVDA pakt vandaag uit met een studie over de snelle stijging van de Vlaamse stroomfacturen, gebaseerd op de cijfers van de federale energieregulator de CREG.  Volgens PVDA steeg de stroomfactuur sinds het aantreden van de regering Michel met ruim 400 euro, een stijging van ruim 60 procent. PVDA vergelijkt de stroomfactuur van oktober 2014 met die van maart 2019.

We doken in dezelfde databank maar bestudeerden de evolutie over de jaren, in plaats van twee punten in de tijd met elkaar te vergelijken. Zo worden seizoenseffecten uitgevlakt. We bekeken ook alleen volledige jaren: de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018.  We stelden vast dat de Vlaamse stroomfacturen wel een heel aparte koers voeren.

Zo betaalde een gemiddeld Vlaams gezin vier jaar geleden 780 euro voor zijn stroomfactuur. Vorig jaar was dat al 1.040 euro, een stijging van 260 euro of 33 procent.  Dat is een pak meer dan in onze buurlanden.

In Duitsland en Frankrijk stegen de stroomfacturen met amper 4 procent.  In Groot-Brittannië was dat ongeveer 1,5  procent. In Nederland was er tussen 2015 en 2018 zelfs een daling met 1,8 procent.  De stroomfacturen van de Vlaamse gezinnen stegen ruim 17 keer meer dan het gemiddelde van die van hun Franse, Britse, Nederlandse en Duitse buren. Daardoor werden we in 2017 zelfs de hoogste van de EU met stroomfacturen die boven de 1.100 euro uitkwamen.

De prijs van de elektriciteit is niet het probleem

Wanneer we de stroomfacturen wat beter bekijken, blijkt dat niet de prijs van de elektriciteit de oorzaak van de forse stijging is. De stroomprijs ligt in ons land ongeveer even hoog als in onze buurlanden, en is tussen 2015 en 2018 met nauwelijks 4 procent gestegen.

Tegenwoordig maakt de prijs van de elektriciteit amper nog een kwart uit van onze stroomfactuur.  Drie kwart bestaat dus uit andere componenten, zoals de btw, allerlei heffingen en de kosten voor de elektriciteitsnetten. Die worden niet zozeer gestuurd door de markt, maar door de politiek. En die andere componenten zijn flink duurder geworden.

Politieke beslissingen jagen stroomfactuur de hoogte in

Tussen 2015 en 2016 zijn enkele politieke beslissingen doorgevoerd die de elektriciteitsfacturen voelbaar hebben doen stijgen. Zo verhoogde de federale regering in september 2015 de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent. 

Als in 2016 de Vlaamse regering ook de gratis stroom afschaft en de Turteltaks invoert (de belasting die de schuldenberg van groenestroomcertificaten moet aflossen, red.), worden de stroomfacturen van de Vlaamse gezinnen de hoogste van Europa.

Op dat moment stijgen we zelfs boven de Duitsers uit, die tot dan de hoogste elektriciteitsfactuur in Europa hadden. Dat bleef zo tot eind 2017. Pas in 2018 veranderde de situatie, toen de Turteltaks verdween.

Vandaag betalen de Duitsers opnieuw het meeste voor hun stroom. Maar Vlaanderen zit daar vlak achter, met stroomfacturen die nog altijd dicht bij de 1.000 euro per jaar schommelen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen