Hoeveel plofkraken zijn er dit jaar al gepleegd in ons land? We brengen ze in kaart

Afgelopen nacht is er in ons land opnieuw een plofkraak gepleegd, deze keer op een bankkantoor in Gruitrode, bij Oudsbergen, in Limburg. In de provincie werden sinds begin dit jaar al vijf verschillende plofkraken gepleegd. Maar ook op andere plekken in België sloegen dievenbendes toe. Een overzicht.

13 januari: Postkantoor in Kinrooi

De eerste plofkraak van dit jaar vond plaats in Kinrooi, in de provincie Limburg. De daders lieten gas ontploffen in de burelen van een Bpost-kantoor. De schade was aanzienlijk, maar er kon geen buit worden gemaakt.

20 januari: Kantoor van BNP Paribas Fortis in Hamont-Achel

Amper een week later was het opnieuw prijs in Limburg, deze keer in Hamont-Achel. Een kantoor van BNP Paribas Fortis was toen het doelwit. Opnieuw lieten de daders gas ontploffen in het gebouw, met vele kapotte ramen tot gevolg. De daders konden ontsnappen met een zak, maar lieten een deel van de buit in het kantoor en op straat liggen.

5 februari: Argentakantoor in Bree

In Bree, opnieuw in Limburg, lieten de daders een ATM-machine aan een kantoor van Argenta  ontploffen. De daders konden geen buit maken, omdat de kluis van de machine niet was opengegaan. De schade aan het kantoor en een appartement was wel aanzienlijk. De bom had ook een auto met Nederlandse nummerplaat beschadigd. Hoogst waarschijnlijk ging het om de auto van de daders, die door de schade te voet moesten vluchten.

1 maart: Postkantoor in Dilsen-Stokkem

In Lanklaar, in Dilsen-Stokkem, is er een kleine maand later een plofkraak geweest op het postkantoor. Er zouden in totaal drie ontploffingen zijn geweest, maar er vielen daarbij geen gewonden. Opnieuw zijn de overvallers gevlucht, zonder buit.

13 maart: Argentakantoor in Visé

Naar de provincie Luik dan. Daar is in Visé een plofkraak geweest op een filiaal van de bank Argenta. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot een bankautomaat en vluchtten daarna weg. De grootte van de buit was niet duidelijk. 

15 maart: Postkantoor in Eupen

Midden maart bliezen onbekenden de bankautomaat aan de buitenzijde van het postkantoor in Eupen op, vlakbij de Duitse grens. 

2 mei: Argentakantoor in Retie

Begin mei dan was er een plofkraak op een bankfiliaal van Argenta in Retie, in de provincie Antwerpen. Het parket veronderstelde toen dat er sprake was van vier daders. Ook deze keer was de buit naar alle waarschijnlijkheid helemaal onbruikbaar, want het veiligheidsysteem zorgde ervoor dat het geld werd besmeurd met inkt.

16 mei: Argentakantoor in Gruitrode

Afgelopen nacht tot slot werd in Gruitrode, bij Oudsbergen, een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van Argenta. Het is al de vijfde plofkraak sinds begin dit jaar in de provincie Limburg. De daders zijn gevlucht met een grote som geld, maar de biljetten zijn wellicht door inkt onbruikbaar. 

Of het bij de vijf plofkraken gaat om dezelfde bende, is nog niet duidelijk. Het parket gaat na of er linken te leggen zijn. 

Meest gelezen