Video player inladen...

De Roover (N-VA): "Als men ons niet tegemoetkomt qua institutionele hervormingen, gaan we niet in hoek staan wenen" 

De N-VA wil bij de regeringsvorming na de verkiezingen het confederalisme op tafel leggen. Maar voorlopig vinden de Vlaams-nationalisten daarvoor bij geen enkele andere partij een partner. Toch wil de N-VA de touwtjes in handen blijven houden en dus in een regering stappen. "Als we voldoende sterk zijn, zullen we de Vlaamse stem op alle niveaus vertegenwoordigen", aldus fractieleider Peter De Roover in "KIES 19" op Radio 1.

De voorbije vijf jaar zat het communautaire in de koelkast, en dat met de Vlaams-nationalisten in de federale regering. De N-VA wil na 26 mei weer over een staatshervorming kunnen spreken om naar een confederale staat te evolueren. Maar alle andere partijen, zowel aan Vlaamse als aan Franstalige zijde, lopen daar alles behalve warm voor.

"We zijn niet blind voor een aantal disfuncties. Daar kan je in de loop van de legislatuur over praten. Maar we gaan niet de start van regeringen gijzelen met communautaire onderhandelingen", verwoordde Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael het in "KIES 19" op Radio 1.

Stapt de N-VA dan in de oppositie als er niet over een staatshervorming gesproken kan worden na de verkiezingen? Dat wil de partij niet gezegd hebben. "Aan Vlaamsgezinde zijde is dat vroeger misschien te veel een fout geweest. Wanneer men ons niet tegemoetkwam op het vlak van institutionele hervormingen, dan gingen we in de hoek staan wenen. Nu doen we dat niet", aldus Peter De Roover. 

De regering-Michel I was "Flanders made"

Peter De Roover (N-VA)

"We gaan ons hoe dan ook niet laten wegspelen", klinkt het. Volgens de N-VA'er is er de afgelopen legislatuur in die zin "uitstekend werk gedaan". "Zelfbestuur is niet alleen institutioneel, het is ook inhoudelijk. De regering-Michel I was Flanders made." 

"N-VA hoopt bijna dat links in Wallonië zo sterk mogelijk wordt"

"De N-VA zal een tikkeltje de pain in the ass blijven, ook op federaal niveau. Men gaat België niet overlaten aan al de rest", analyseert VRT-journalist Marc Van de Looverbosch. Volgens Van de Looverbosch is het ook duidelijk dat de vorming van de regionale regeringen en de federale regering van elkaar los gekoppeld worden.

"En wat ik geleerd heb, is dat Peter De Roover een geweldige supporter is van links. Maar dan in Wallonië. Hoe groter die linkse partijen worden, hoe beter voor de N-VA. Stel dat er inderdaad een links blok mogelijk is in Wallonië en dat MR en CDH buitenspel worden gezet op regionaal niveau, dan zijn die partijen de ideale prooien of partners voor een centrumrechtse federale regering."

"Je voelt heel sterk aan dat de N-VA bijna hoopt dat links in Wallonië zo sterk mogelijk wordt in de hoop dat het allemaal gaat blokkeren", besluit Wetstraatjournalist Van de Looverbosch.

Als MR en CDH regionaal buitenspel worden gezet, zijn dat de ideale prooien voor een centrumrechtse federale regering

Politiek journalist Marc Van de Looverbosch
Video player inladen...

Meest gelezen