Ook kleine partijen dingen naar Antwerpse stem

Op zondag 26 mei gaan we met zijn allen stemmen. De grote partijen zijn natuurlijk bekend, maar in Antwerpen zijn er ook enkele kleinere partijen die opkomen. Hieronder een overzicht.

Volt

Volt is een pan-Europese partij. Dat wil zeggen dat elke Europese lidstaat een eigen Volt-partij heeft. Ze ontstond als reactie op het Brexit-referendum, waarbij Groot-Brittannië de Europese Unie wil verlaten. Volt ijvert voor meer Europa. Ze wil bijvoorbeeld een Europees leger in plaats van elk land één apart. Daarnaast wil ze dat burgers meer inspraak krijgen. Ze komen enkel op voor de kamer. Lijsttrekker is Jens Verwilligen, een 23-jarige student die leerkracht wil worden.

DierAnimal

DierAnimal is de eerste verenigde, nationale en tweetalige partij voor dierenbelangen in België. Het is de eerste keer dat ze opkomt voor de federale en Vlaamse verkiezingen. Naast betere dierenrechten pleit DierAnimal ook voor het behoud van bossen, de sluiting van kerncentrales en voor een betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer.

PV&S

PV&S werd opgericht in maart van dit jaar en is zo één van de nieuwere partijen in Antwerpen. Grootste naam op de lijsten is Mohamed Chebaa. Hij stapte na veertien jaar op bij PVDA omdat hij zich niet langer in alle standpunten kon vinden. Hij was ook niet tevreden met de 19de plaats op de kamerlijst die hij aangeboden kreeg. PV&S staat voor Partij Vrede en Solidariteit.

Genoeg voor Iedereen

Deze partij werd ook opgericht door een ex-PVDA'er. Ilse Houben is een 44-jarige verpleegster uit Brasschaat. Na haar vertrek bij PVDA, besloot ze een eigen partij op te richten. Genoeg voor Iedereen wil inzetten op gezondheidszorg. Ze wil dat er meer aandacht gaat naar alternatieve geneesmiddelen. Daarnaast is Houben een grote voorstander van zelfrijdende auto's om het fileprobleem op te lossen. Genoeg voor Iedereen is met vijf leden de kleinste partij in Antwerpen.

D-SA

D-SA staat voor Democratisch-Solidair Appèl. Ze richt zich voornamelijk op een allochtoon kiespubliek. Bij de lokale verkiezingen van vorig jaar behaalde D-SA  één zetel in de districtraad van Antwerpen en één in die van Hoboken.

Piratenpartij

De Piratenpartij behoort tot één van de meest ervaren kleine partijen in deze verkiezingen. Ze werd opgericht in 2009 naar voorbeeld van de Piratenpartij in Zweden. Ze eist dat burgers meer te zeggen hebben. Daarnaast vindt ze dat elke burger recht heeft op informatie en over hoe beslissingen genomen worden. In Antwerpen komt de Piratenpartij zowel Federaal als Vlaams op.

Burgerlijst

Transparantie en meer inspraak van burgers zijn thema's die ook bij Burgerlijst bovenaan staan. Om dit te bekomen, wil ze meer buurtraden en referenda. Burgerlijst ziet zichzelf niet als een politieke partij, maar eerder als een lijst van burgers die dezelfde belangen verdedigen. Ze komen in Antwerpen enkel op voor het Vlaams parlement.

Be.One

Be.One is een partij die zich inzet voor gelijkheid op vlak van gender, afkomst en sociale achtergrond. De partij werd vorig jaar opgericht in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij haalde ze de kiesdrempel niet. Dit jaar komt ze alleen op voor het Vlaams Parlement.

 

 

 

 

 

 

 

Meest gelezen