Nederlandse premier Rutte: "Opnieuw grenscontroles als Oost-Europese landen asielzoekers weigeren"

De Nederlandse premier Rutte kijkt bezorgd de Europese verkiezingen in eigen land tegemoet. De opkomst van de rechts-populisten van Forum voor Democratie baart hem zorgen. En Oost-Europese landen die geen asielzoekers opvangen, mogen wat Rutte betreft opnieuw grenscontroles verwachten.

De Nederlandse premier gaf een uitgebreid interview in het NOS-programma Nieuwsuur, op NPO 2. Rutte deed dat in het kader van de Europese verkiezingen. Hij toonde zich bezorgd om de peilingen. Momenteel ligt de rechts-populistische partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet op kop, nipt voor de VVD van Rutte zelf. Rutte heeft Baudet uitgedaagd voor een debat en Baudet heeft al laten weten dat hij erop ingaat.

"Dat is een partij die pleit voor een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Als zij de grootste worden bij de verkiezingen, als zij de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement worden, dan zal heel Europa daarover praten." Hij waarschuwde de Nederlander om niet zomaar een tegenstem uit te brengen. "Voor Nederlanders zijn de Europese verkiezingen vaak het moment om eens tegen te stemmen. Maar dat is nu echt geen goed idee."

Rutte zelf is de laatste jaren steeds positiever gaan denken over de Europese Unie. "De instabiliteit is toegenomen in de wereld. Toen de MH17 werd neergehaald, was ik aan het bellen met mijn collega's in Europa en daarbuiten. Op zo'n moment merk je dat als ons als klein land wat overkomt, je ingebed zit in de Europese Unie. Als al je collega's zeggen 'wij staan als één man achter jou', dan ben je ineens sterk. Voor onze veiligheid is die Europese Unie belangrijk. Het is niet vanzelfsprekend dat het hier altijd stabiel en veilig is, daar heb je die inbedding voor nodig."

Ik vind dat we moeten zeggen tegen Oost-Europese landen: lid zijn van Schengen, dat betekent dat je moet accepteren dat je solidair moet zijn. Anders komt er moment dat we de grenscontroles weer invoeren.

Mark Rutte, premier Nederland

Maar Rutte wil ook niet blind zijn voor de problemen van de Europese Unie. Wat voor veel bewoners een doorn in het oog geweest is de voorbije jaren, vindt Rutte, is de grote stroom migranten en vluchtelingen die naar Europa gekomen zijn. "We moeten onze buitengrenzen goed bewaken, economische migranten moeten we buitenhouden, maar dat zal nooit helemaal lukken en dan moeten we solidair zijn in Europa."

Dat Oost-Europese landen blijven weigeren om migranten op te vangen, zal voor Rutte in de toekomst niet zonder gevolgen kunnen blijven. Hij pleit ervoor opnieuw grenscontroles in te voeren tussen Oost-Europese landen en West-Europese: "Veel van die Oost-Europese landen zijn lid van Schengen en zijn daar trots op", zegt Rutte. "Maar het lidmaatschap heeft ook als consequentie dat je solidair moet zijn. Als je dat niet bent, dan kan er een moment komen dat wij meer in het westelijke deel van Europa de grenscontroles weer invoeren." Rutte gaat het daarover vanmiddag hebben met Duits bondskanselier Merkel.

Nederland trekt volgende donderdag al naar de stembus voor de Europese verkiezingen.

Meest gelezen