foto Patrick Van den Branden

Maak kennis met een Belgisch geheim, de eigen kunstcollectie van de Nationale Bank

Het zal wellicht veel mensen verrassen of verbazen, maar naast de gewone commerciële financiële instellingen heeft ook de Nationale Bank een kunstcollectie. Die bevat 2.000 werken. 80 schilderijen, foto's en sculpturen uit die verzameling en uit die van de Duitse Bundesbank hangen nu onder de prachtige glazen koepel en luifel in de mooi gerestaureerde lokettenzaal. Voor het eerst te bewonderen, onder de titel "Building a dialogue", gratis. Zelfs de sobere catalogus is gratis.  

Er bestaan verschillende internationale netwerken en ontmoetingen van beheerders van kunstcollecties van centrale banken. Tijdens zo'n vergadering rees het plan om in Brussel een deel van de collectie van de Nationale Bank te tonen. De Deutsche Bundesbank greep die kans, een vitrine in Brussel is erg interessant. Zeker als het een vitrine is in de piekfijn gerestaureerde modernistische lokettenzaal van 200 meter lang. Tussen haakjes, de Duitse centrale bank bezit 55.000 artefacten...  

Rupprecht Geiger

Van behangsel naar volwaardige kunstbeleving

De collectie van de NBB begon in 1972. Het idee van de directie was om de vergaderzalen en directiekantoren te decoreren met Belgische kunst van na de Tweede wereldoorlog. De collectie bestaat dus voor een groot deel uit werken die in de jaren 70 hedendaags waren. De instelling wilde tevens een rol vervullen als mecenas van jonge kunstenaars. 

"Maar het personeel wilde ook graag mooie dingen in de werkplekken", zegt Yves Randaxhe, die bij de NBB verantwoordelijk is voor de collectie. "We trokken deskundige adviseurs aan zoals Jan Hoet, Catherine De Zegher en Karel Geirlandt, zo evolueerde de kunst van een functie als behangsel tot een volwassen display van waardevolle objecten." De kunst hangt werkelijk overal, ook in gangen en aan trappen, in de refter en het bezemhok... Enkele werken zijn speciaal ter plekke vervaardigd. Elk jaar veranderen 400 werken van plaats. 

We willen af van het cliché-imago van oud besje of ivoren toren. Met de gratis tentoonstelling zullen we in contact komen met alle lagen van de bevolking

Yves Randaxhe, NBB

Een collectie met toekomst

De Nationale Bank geeft vaak werken in bruikleen aan tentoonstellingen, en blijft kunst kopen. Voor de eerste keer is er nu een bescheiden catalogus gemaakt, die krijgt de bezoeker voor niets bij de ook al gratis tentoonstelling. Alle informatie over "Building a Dialogue" vindt u hier

foto Patrick Van den Branden

De collectie heeft enkele heel eigen karakteristieken. Er is vooreerst een voorliefde voor werken met een link naar het monetaire. Uitgesproken politieke of pornografische werken zijn er niet, en ook geen video-installaties of performances. Fotografie wel. Maar het controversiële "Bankrupt Composition" van Sven 't Jolle, een harde kritiek op de financiële crisis van 2008, hangt er wel.  

Rijke en arme kunstenaars

De NBB bezit werk van Borremans, Tuymans, Alechinsky, Braeckman, Dotremont, Van de Velde, De Keyser, Bury, Van Snick, Van Caeckenbergh, De Sauter, van vertegenwoordigers van Cobra en "De Nieuwe Visie" en andere stromingen, en van minder bekende artiesten. Veel van die stukken hebben nog maar weinig mensen gezien. (lees verder aub onder de foto)

foto Patrick Van den Branden

Op de breed en helder opgehangen tentoonstelling in de zaal uit 1948 vallen onder meer te bewonderen: Georg Baselitz, Raoul De Keyser, Jo Delahaut, Karel Dierickx, Rupprecht Geiger, Ann Veronica Janssen, Anselm Kiefer, Per Kirkeby, Marie-Jo Lafontaine, Gerhard Metz, Dan Van Severen en Pieter Vermeersch. En voor het geval u dat maar moeilijk gelooft, herhaal ik nog eens: gratis! 

Meest gelezen