Video player inladen...

Nieuwe patiënt opgenomen met legionellabesmetting

Er is een nieuwe patiënt opgenomen in het ziekenhuis met legionellabesmetting in de regio rond Evergem. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigd. Het is de 18e patiënt die getroffen is bij deze uitbraak. Twee patiënten zijn ondertussen overleden. 

Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid is volop bezig met het verzamelen van informatie over de nieuwe patiënt. Op die manier hopen ze de oorzaak van de besmetting te kunnen achterhalen. Het agentschap vermoedt dat de besmettingsbron ergens in de Gentse haven ligt. 

In totaal is er nu sprake van 18 besmette patiënten. Twee patiënten zijn overleden. Zes andere patiënten die besmet waren, zijn intussen thuis. Met de nieuwe patiënt erbij, liggen er nog tien in het ziekenhuis. 

De legionellabacterie komt voor in vochtige bodems en water. Meestal vormt ze geen gevaar, maar in bepaalde omstandigheden kan ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Je kan niet besmet geraken met de legionellabacterie door het water te drinken, maar wel door waterbesmette druppels in te ademen. Legionella is niet overdraagbaar van mens op mens. 

Intussen is ook het parket van Oost-Vlaanderen ambtshalve een onderzoek gestart naar de legionellabesmetting. Door zo'n onderzoek te starten wil het parket mee zoeken naar de bron, en bekijken wie mogelijk verantwoordelijk is en of er strafbare feiten zijn gebeurd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen