AFP or licensors

Door president Bolsonaro dreigt Brazilië de "verwoester van de toekomst" te worden

De Braziliaanse inheemse leider Raoni is niet alleen naar Brussel gekomen om de klimaatbetogers een hart onder de riem te steken. Raoni komt ook de noodklok luiden over het catastrofale milieubeleid van z'n recent verkozen uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro. En hij is niet de enige: ook 8 voormalige Braziliaanse ministers van Leefmilieu vinden Bolsonaro's beleid bijzonder alarmerend en willen niet machteloos blijven toekijken hoe de huidige machthebbers in Brazilië onze planeet om zeep helpen.

"Met z'n milieubeleid dreigt de Braziliaanse uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro de terminator, de verwoester van de toekomst te worden, niet alleen voor ons land, maar voor de hele planeet." Met die uitspraak sloeg Marina Silva, ex-minister van Leefmilieu, vorige week alarm. Dat deed ze samen met 7 andere Braziliaanse ex-ministers van Leefmilieu, van diverse politieke pluimage, op een persconferentie in São Paulo.

30 jaar milieubescherming wordt in sneltempo afgebroken

8 Braziliaanse ex-milieuministers

"De milieubescherming die wij de voorbije 30 jaar opgebouwd hebben, wordt nu in sneltempo afgebroken", klonk het daar in koor. "Dat mogen we niet laten gebeuren", besloten de 8 ex-ministers strijdvaardig. Het is ongezien in Brazilië dat zo veel politici, die zulke uiteenlopende belangen behartigden, nu aan hetzelfde zeel trekken. Maar nood breekt wet. Ecosystemen zoals het Amazonewoud zijn van kapitaal belang voor het ecologisch evenwicht in heel de wereld, die mogen we niet aan hun lot overlaten, vinden ze.

Marina Silva, zelf afkomstig uit het Amazonegebied, was minister van Leefmilieu onder de sociaaldemocratische president Lula da Silva en staat ideologisch dus mijlenver van Bolsonaro's gedachtengoed. Maar José Sarney Filho, milieuminister onder de centrumrechtse president Michel Temer, is allesbehalve links te situeren in het politieke spectrum.

Airco van de wereld

"De Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, speelt een fundamentele rol bij de klimaatverandering. Het Amazonewoud is de airco van de wereld en regelt de neerslag in heel ons continent", aldus Filho.

Bolsonaro's standpunt, dat milieubescherming onverzoenbaar is met economische groei, oogst zware kritiek in binnen- en buitenland. Cijfers bewijzen het tegendeel en zelfs vanuit economisch oogpunt vrezen de ministers het ergste. Als de internationale gemeenschap Brazilië de rug toekeert door z'n onverantwoord milieubeleid, zal de landbouwexport daar het eerste slachtoffer van zijn. 

Onverantwoord milieubeleid dreigt Braziliaanse landbouwexport te schaden

Izabella Teixeira, ex-milieuminister

Izabella Teixeira, die milieuminister was onder president Dilma Roussef en namens Brazilië het klimaatakkoord van Parijs mee onderhandelde, waarschuwt voor de imagoschade die haar land wereldwijd oploopt. Bolsonaro's ontkenning van de opwarming van de aarde tast volgens haar "onze geloofwaardigheid aan en is van geopolitiek belang, omdat het ingaat tegen een internationale consensus".

Deze regering degradeert Brazilië tot internationale paria. Absurd en vernederend!

Marina Silva, Ex-milieuminister

Eergisteren alweer een noodkreet van Marina Silva op Twitter, nadat de regering-Bolsonaro een bijeenkomst heeft geannuleerd van de Verenigde Naties in Salvador de Bahía over de klimaatverandering in Latijns-Amerika:  "Absurd hoe deze regering een extreme inspanning doet om Brazilië te degraderen tot internationale paria. Het is vernederend!"

AFP or licensors

Meest gelezen