Belga

Osteopaat riskeert 2 jaar cel voor doodslag en onwettige uitoefening van geneeskunde

Een osteopaat uit Alsemberg, in Vlaams-Brabant, riskeert 2 jaar cel voor onopzettelijke doodslag en onwettige uitoefening van geneeskunde. Hij is volgens het parket van Halle-Vilvoorde verantwoordelijk voor de dood van een 14-jarig meisje. De osteopaat zou alternatieve diagnoses gesteld hebben en zou haar behandeld hebben met homeopathische middelen. De ouders van het meisje stellen zich geen burgerlijke partij.

Het parket van Halle-Vilvoorde vraagt 2 jaar cel voor de osteopaat, voor onopzettelijke doodslag en onwettige uitoefening van geneeskunde. De man is volgens het parket verantwoordelijk voor de dood van een 14-jarig meisje dat vier jaar geleden stierf aan tuberculose.

In mei 2015 belandde het meisje op de spoeddienst van het UZ in Gent. Een tiental dagen later overleed ze. De kinderarts van het UZ diende een klacht in bij de Provinciale Geneeskundige Commissie van Vlaams-Brabant en Brussel en bij de Nationale Orde der Geneesheren, omdat het meisje te laat was opgenomen in het ziekenhuis. De huisarts van het gezin had hen doorverwezen naar het ziekenhuis voor een radiografie, maar het koppel ging eerst langs bij hun osteopaat.

"Alternatieve diagnoses en homeopathie"

"De ouders waren brave, goedgelovige mensen die werden misleid door de beklaagde", zo stelt het parket. "Hij stelde alternatieve diagnoses en behandelde het meisje met homeopathische middelen. Hij schilderde een ziekenhuisopname af als een laatste redmiddel. Ik kan mij de verbijstering bij de kinderarts voorstellen."

Het parket eist een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar cel tegen de man. "Als het advies van haar huisarts was opgevolgd, had de juiste diagnose tijdig kunnen worden gesteld en had het meisje behandeld kunnen worden", aldus het parket. 

Dit is een afrekening van het vak van de osteopaat.

Jef Vermassen - advocaat van de beklaagde

De verdediging gaat resoluut voor de vrijspraak. “De waarheid wordt hier verdraaid”, pleit advocaat Jef Vermassen. “Hij doet niet aan homeopathie. Hij geeft een parallelle behandeling met plantaardige producten die je in de supermarkt vindt."

De ouders van het meisje stellen zich opvallend genoeg geen burgerlijke partij. "Ze staan nog steeds achter de man en volgen nog steeds behandelingen bij hem. Ze willen niet dat hun dochter de speelbal wordt tussen de klassieke en de alternatieve geneeskunde”, zegt Vermassen.  Nog volgens de verdediging toont het parket geen oorzakelijk verband aan tussen de behandeling van zijn cliënt en het overlijden van het meisje. “Dit is een afrekening van het vak van de osteopaat door het parket.”

De uitspraak valt op 20 juni.

Meest gelezen