BELGA/LEFOUR

Oud-minister Jean-Pierre Grafé (PSC) is overleden

De christendemocratische oud-minister Jean-Pierre Grafé (PSC) is overleden. Hij was 87 jaar oud. Grafé was federaal minister in de jaren 70 en stapte vanaf de jaren 80 over naar de regionale politiek. In de jaren 80 en 90 bekleedde hij verschillende ministerposten in de Waalse Gewestregering en de Franse Gemeenschapsregering. In de jaren 90 kwam hij even in opspraak in verband met een pedofilieaffaire, maar in 1998 werd hij buiten vervolging gesteld door het Luikse parket.

Vanaf 1958 werd Jean-Pierre Grafé voor de Franstalige christendemocraten verkozen tot gemeenteraadslid in Luik. Hij bleef lid van de Luikse gemeenteraad tot 2012.

In 1971 werd Grafé gekozen tot Kamerlid. Vanaf dan ging zijn politieke carrière in stijgende lijn. Van 1973 tot 1974 was hij minister in de regering van de socialist Edmond Leburton en in 1974 was hij een tijdje minister van Franse Cultuur in de regering-Tindemans. In de jaren 80 en 90 was hij vooral op regionaal vlak politiek actief, onder meer als minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Sport in de Franse Gemeenschapsregering.

Grafé behoorde tot de rechtervleugel van de Parti Social Chrétien (PSC) en was van 1979 tot 1981 voorzitter van CEPIC, de conservatieve afdeling van de PSC.

In 1996 kwam Jean-Pierre Grafé samen met toenmalig minister Elio Di Rupo (PS) in opspraak in een pedofilieaffaire, nadat ene Olivier Trusgnach had verklaard dat hij seksuele betrekkingen met beide heren had gehads toen hij nog minderjarig was. Trusgnach bleek een fantast en zowel Di Rupo als Grafé werden buiten vervolging gesteld.

Meest gelezen