Video player inladen...

Saudi's bombarderen Jemen als vergelding voor drone-aanval op oliepijpleidingen

De Saudische luchtmacht voert al de hele ochtend bombardementen uit op gebieden in Jemen die in handen zijn van de sjiitische Houthi-militie. Dat kan het erg wankele bestand in Jemen doen mislukken. Eerder hadden de Houthi's de aanval met drones opgeëist op Saudische oliepijpleidingen.

Tot nu toe zijn er zeker zes plaatsen in en rond de Jemenitische hoofdstad Sanaa gebombardeerd. Dat wordt bevestigd door de televisiezender van de Houthi's. Er is sprake over zes doden, maar dat is niet officieel bevestigd. 

De Saudi's willen vergelding omdat de Houthi's dinsdag de aanval met drones op een belangrijke oliepijpleiding bij de Saudische hoofdstad Riyadh hadden opgeëist. Die pijpleiding is erg belangrijk, want loopt van de Perzische Golf doorheen Saudi-Arabië naar de haven Yanbu aan de Rode Zee. Op die manier wordt de nauwe zeestraat van Hormuz vermeden. Volgens de Saudi's gebeurde de aanval op de olie-installaties evenwel op bevel van Iran dat de Houthi's steunt.

Nochtans was het bestand dat de strijdende partijen in Jemen eerder hadden gesloten, de voorbije dagen concreet geworden. Geheel volgens dat plan hebben de Houthi's de havens van al-Hudaydah, Ras Isa en Salif aan de Rode Zee ontruimd. Die zouden zijn overgedragen aan de lokale politie. In ruil zouden soennitische milities die -gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)- die havens probeerden in te nemen, ook hun troepen moeten terugtrekken.

Toch zijn er vandaag nog kleine gevechten gemeld in de buurt van Hudaydah. Of die het bestand in gevaar zullen brengen, is nog niet duidelijk. Wel hebben hulporganisaties die havens dringend nodig om voedsel, medicijnen, geneeskundige apparatuur en andere levensnoodzakelijke zaken aan te voeren voor de hongerende bevolking in het binnenland van Jemen. (Lees verder onder de kaart).

Kaart met de plaats van de droneaanval van dinsdag op pijpleiding doorheen Saudi-Arabië (licht blauw in stippellijn). 

Band met spanning in Perzische Golf?

Het is niet duidelijk of de clash tussen Houthi's en Saudi's direct te maken heeft met de voorbije dagen fors opgelopen spanningen in de Perzische Golf. Enkele dagen geleden zijn daar vier tankers aangevallen vlakbij de Straat van Hormuz, de ingang van de Golf. Die aanval is niet opgeëist. 

In dat Golfgebied staan aan de ene kant het sjiitische Iran en daartegenover de soennitische Arabische landen en de Verenigde Staten met getrokken messen tegen elkaar. De VS hebben de voorbije dagen een extra vliegdekschip met destroyers, B-52-bommenwerpers en een Patriot-antiraketsysteem naar de Golf gestuurd. 

Tegelijk evacueert de VS niet-essentieel personeel uit de ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad en hebben Duitse en Nederlandse militairen de training van hun Iraakse collega's onderbroken. Aanleiding zou een bedreiging zijn vanwege de sjiitische milities in Irak die nauwe banden hebben met Iran. Het conflict met Iran is opnieuw opgelaaid nadat de VS zich uit het nucleair akkoord met Iran hebben teruggetrokken en Teheran zwaar te lijden heeft onder nieuwe Amerikaanse sancties.

Meest gelezen