AFP or licensors

Nederland verovert plek in de finale van het Songfestival

Nederland mag dit jaar aantreden in de finale van het Eurovisiesongfestival. In de tweede halve finale van de liedjeswedstrijd wist Duncan Laurence 1 van de 10 tickets te bemachtigen met "Arcade". ook Noord-Macedonië, Albanië, Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Malta gaan door.

Het was verwacht en het is ook gebeurd: Nederland stoot door naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv in Israël. Vanavond vond daar de tweede halve finale plaats en Duncan Laurence wist daarin 1 van de 10 tickets te veroveren met "Arcade".

18 landen waagden hun kans in die tweede halve finale. Duncan moest als 16e kandidaat het podium op. "Arcade" is een liefdeslied over hoop en hoe mensen in het leven kunnen vinden wat ze zoeken.

De zanger hield zijn act sober met niet meer dan een piano waaraan hij de hele tijd bleef zitten. De belichting bleef minimalistisch wat een intieme sfeer opleverde die helemaal bij de rustige ballade paste. Een knappe prestatie, die volgens de bookmakers kans maakt om in de finale met de overwinning aan de haal te gaan.

Bekijk hieronder het optreden van Nederland (lees door onder de video):

Video player inladen...

De tweede halve finale was de zogezegde "sterke" halve finale na de "zwakke" halve finale van eergisteren. Toch waren de echt beklijvende optredens of originele nummers ook nu dun gezaaid. 

Armenië mocht de avond openen. Het land stuurde Srbuk met "Walking out", een lied over hoe krachtig vrouwen kunnen zijn en hoe ze zonder achterom te kijken uit een lastige relatie kunnen stappen. Met haar ingevlochten haar leek de zangeres op een mix van Anouk, Morissette en Alicia Keys. Een ticket voor de finale kreeg ze niet.

Met 7 Songfestivaloverwinningen spant Ierland nog steeds de kroon, maar dit jaar zal het land daar geen nieuwe eerste plaats aan toevoegen. Sarah McTernane probeerde het met "22", een lied over het huisnummer van een ex die ze niet uit haar hoofd kan zetten. Dat deed ze in de stijl van het Amerika van de jaren 50, compleet met een diner en sundae-ijsjes. Het mocht niet baten: de halve finale was meteen haar eindhalte.

Moldavië dan. Het armste land van Europa vaardigde Anna Odobescu af. Met "Stay" zong ze over volhouden in moeilijke tijden met verfrissende lyrics als "It's now or never" en "It's forever". In de achtergrond zaaide een zandkunstenaar ondertussen allerlei landschappen en symbolen. Een plek in de finale oogstte ze daar niet mee.

Zwitserland was hierna goed voor een eerste hoogtepunt. Het Alpenland stuurde Luca Hänni, een gladde jongen met gespierde armen die verdacht veel van Ricky Martin weg had. Ook zijn lied "She got me" leek zo uit het repertoire van de Puerto Ricaanse zanger geplukt. In de finale mag hij zijn zwoele latin-act nog een keer brengen.

Bekijk hieronder het optreden van Zwitserland (lees door onder de video):

Video player inladen...

Letland won het Songfestival in 2002, maar haalt de finale de laatste jaren amper nog. Carousel moest daarin verandering brengen met "That night", een rustig lied over vergeten liefde. Het resultaat was een optreden dat sterk deed denken aan een van Katie Melua. "Where are you my love?", zong de zangeres. Niet in de finale in elk geval.

Ester Peony kwam voor Roemenië aan de bak met "On a sunday", alweer een nummer over een onvergetelijke ex. Haar outfit en act leken op een combinatie van "Moulin Rouge" en "Fifty shades of Grey", maar overtuigen deed ze niet en ze mocht nadien haar koffers pakken.

Scandinavië doet het doorgaans goed op het Songfestival en dat was vanavond niet anders. Zowel Denemarken, Zweden als Noorwegen wist een plek in de finale te bemachtigen. Leonora deed dat voor Denemarken met "Love is forever", een zeemzoet lied in het Engels, het Frans, het Deens en het Duits. Très "Kinderen voor kinderen".

Bekijk hieronder het optreden van Denemarken (lees door onder de video):

Video player inladen...

Zweden zit in de finale dankzij John Lundvik die "Too late for love" zong, een popsong die makkelijk binnenglijdt. Niks op aan te merken, maar misschien ook wat (te) braaf.

Bekijk hieronder het optreden van Zweden (lees door onder de video):

Video player inladen...

Noorwegen dook terug in de tijd met KEiiNO en "Spirit in the sky", een dancenummer dat uit de jaren 90 leek weggelopen met een eigenaardig refrein waarin een zangeres en twee zangers de zangpartijen deelden.

Voor Oostenrijk klom een panda het podium op, of tenminste een PÆNDA. Zij zong in "Limits" over tegen grenzen botsen in een artistiek proces. Zelf botste ze op de grenzen van de halve finale.

De prijs voor meeste drama ging naar Kroatië. Voor dat land bracht Roko "The dream", een pathetisch lied over honger, oorlog en het klimaat. De lava stroomde over het podium en plots kwamen 2 gouden engelen uit de lucht vallen die hem een paar vleugels omgordden. Europa stuurde hem met Jezuscomplex en al wandelen.

Malta was op het Songfestival al een paar keer dicht bij een overwinning, maar tot nu toe was het telkens net niet. Dit jaar maakt de eilandstaat opnieuw een kans want de guitige tiener Michela kreeg een ticket voor de finale. Zij zong "Chameleon" en deed dat zoals die titel betaamt in een zee van afwisselende kleuren.

Litouwen deed dit jaar voor de 20e keer aan het Songfestival deel. De Baltische staat gooide Jurij Veklenko voor de leeuwen die "Run with the lions" zong, een lied als een oproep om niet te veel rekening te houden met de normen van de maatschappij. De finale bleek te hoog gegrepen.

Grote buur Rusland mag wel naar de finale dankzij Sergey Lazarev. In 2016 nam hij al eens aan het Songfestival deel. Toen werd hij derde. Dit jaar heet zijn lied "Scream", een nogal bombastische ballade. Vooral zijn act viel op met verschillende schermen waardoor plots meerdere versies van hem op het podium leken te staan.

Bekijk hieronder het optreden van Rusland (lees door onder de video):

Video player inladen...

Albanië was het enige land dat met een nummer op de proppen kwam dat volledig in de landstaal was gezongen. "Ktheju tokës" heet het en Jonida Maliqi bracht het ten berde. Niet elke noot zat goed, maar tussen de overdaad aan steenkolenengels door was dit lied dat minstens authentiek leek een verademing. Dat vond Europa ook want het wil het opnieuw horen in de finale.

In deze tweede halve finale trad ook een nieuwkomer aan, tenminste in naam. Jarenlang braken presentatoren van het Songfestival hun tong telkens "the Former Yugoslav Republic of Macedonia" punten kreeg (en ze dat daarna met "L'ex-République yougoslave de Macédoine" in het Frans moesten herhalen), maar recent kreeg het land met Noord-Macedonië een nieuwe naam nadat het hierover na een jarenlang dispuut met Griekenland een akkoord had gesloten.

Tamara Todevska bracht met "Proud" een afgezaagde (doch puik gezongen) ballade. Ze leende hiervoor de schermen van Rusland want ook zij verscheen in een veelvoud op het podium. In de finale mogen zij en haar alter ego's nog eens opdraven.

Chingiz deed voor Azerbeidzjan de boeken toe met "Truth", een straffe popsong over het moment waarop overspel aan het licht komt. Het lied was met een vette (heart)beat doorspekt en kwam goed over, onder meer dankzij een knappe projectie en (vreemd genoeg) twee robots die uit de assemblagelijn van een autofabriek leken geplukt. Europa beloonde de zanger met een plek in de finale.

Bekijk hieronder het optreden van Azerbeidzjan (lees door onder de video):

Video player inladen...

De finale van het Songfestival vindt op zaterdag 18 mei plaats. België is daar niet bij nadat Eliot in de eerste halve finale van dinsdag is gesneuveld. Naast gastland Israël mogen deze 25 landen wél hun opwachting maken:

De 10 finalisten uit de eerste halve finale:

 • Griekenland
 • Wit-Rusland
 • Servië
 • Cyprus
 • Estland
 • Tsjechië
 • Australië
 • IJsland
 • San Marino
 • Slovenië

De 10 finalisten uit de tweede halve finale:

 • Noord-Macedonië
 • Nederland
 • Albanië
 • Zweden
 • Rusland
 • Azerbeidzjan
 • Denemarken
 • Noorwegen
 • Zwitserland
 • Malta

De "vijf grote landen":

 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Spanje
 • Italië
 • Het Verenigd Koninkrijk

Meest gelezen