Videospeler inladen...

Bestaat de Europese Unie nog in 2040? Vlaamse lijsttrekkers gaan in debat

Hoe ziet de Europese Unie eruit in de toekomst? Dat was de centrale vraag vanavond in "Terzake". Tijdens de uitzending stonden de zes Vlaamse lijsttrekkers voor de Europese verkiezing tegenover elkaar. Het resultaat was een pittig en vaak geanimeerd debat.

Het "Terzake"-debat begon met een terugblik op de voorbije vijf jaar. Een woelige periode voor de Europese Unie, die werd gekenmerkt door de migratiecrisis, de stijgende populariteit van eurokritische partijen en de chaos rond de brexit.

Volgens Gerolf Annemans, lijsttrekker voor Vlaams Belang, is dat het bewijs dat de Europese Unie te veel bevoegdheden heeft en zich te veel mengt in de nationale politiek. Guy Verhofstadt (Open VLD) draaide die logica om: "Het is niet ernstig om Europa met de vinger te wijzen over de migratiecrisis, het zijn de individuele lidstaten die oplossingen blokkeren."

Sancties voor Oost-Europese landen?

Een groot deel van het debat ging over de Europese aanpak rond migratie en wat de EU moet doen met vluchtelingen en migranten die Europa proberen te bereiken zonder geldige papieren. Volgens Kris Peeters (CD&V) moeten die mensen niet teruggestuurd worden, hij noemt de pushbacks "onwettig, onwenselijk en onmenselijk".

Kris Peeters over "onmenselijke pushbacks":

Videospeler inladen...

Ook Groen-lijsttrekker Petra De Sutter vindt dat het nog altijd mogelijk moet zijn om een asielaanvraag in te dienen op Europees grondgebied.  Mensen die gered worden op de Middellandse Zee wil Groen naar Ceuta en Melilla brengen, twee stukjes Spaans grondgebied in Marokko waar de Europese wetgeving van toepassing is.

Petra De Sutter wil geredde mensen naar Ceuta en Melilla brengen:

Videospeler inladen...

Voor Geert Bourgeois (N-VA) moet de EU deals sluiten met andere landen aan de buitengrenzen en van daaruit beoordelen wie Europa mag binnenkomen. De N-VA-lijsttrekker pleit wel voor een verdeelsleutel om de asielzoekers te spreiden binnen de Europese Unie: "Wie daar niet aan wil meedoen, zal moeten betalen."

Geert Bourgeois over verdeelsleutel voor asielzoekers:

Videospeler inladen...

Ook Guy Verhofstadt wees op de sanctiemogelijkheden, door landen minder middelen te geven of hun stemrecht af te nemen. Een andere mogelijke sanctie is het opnieuw invoeren van grenscontroles tussen West- en Oost-Europa, een voorstel van de Nederlandse premier Rutte. Daarvan zegt Verhofstadt dat Rutte op de juiste weg zit: "Als Orban niet wil luisteren, vraag ik me af wat hij nog zit te doen in de EU."

Guy Verhofstadt over sanctiemogelijkheden:

Videospeler inladen...

Volgens Gerolf Annemans (Vlaams Belang) zijn de sancties een voorbeeld van hoe het niet moet: "Er worden regels opgelegd die door de lidstaten steeds meer in vraag worden gesteld en dan komt de politieman straffen uitdelen, dat is de Europese Unie die we niet nodig hebben."

Gerolf Annemans kritisch voor Europese sancties:

Videospeler inladen...

Naar een sociale unie?

In het "Terzake"-debat werd er ook vooruit gekeken, naar de toekomst van de Europese Unie. Volgens Petra De Sutter (Groen) moet de EU de mensen meer bescherming bieden. Kathleen Van Brempt (SP.A) pleit voor een basispakket aan sociale rechten voor alle Europeanen: "We hebben normen voor allerlei producten, van bananen tot stofzuigers. Dat moet er ook zijn voor mensen die werken in de Europese Unie."

Kathleen Van Brempt over sociale rechten in de EU:

Videospeler inladen...

Een goed idee, volgens Guy Verhofstadt, die daarop een aanval inzette op Geert Bourgeois en zijn partij N-VA: "U zit in een brexit-logica, een basissolidariteit in Europa kan niet voor u. Blijf gerust bij uw brexiteers zitten, want u krijgt versterking van Thierry Baudet die een 'nexit' (een vertrek van Nederland uit de EU, nvdr.) wil."

De N-VA'er speelde de bal terug naar Verhofstadt, die volgens hem "totaal links geworden is" en in "een Europese bubbel zit". Geert Bourgeois vreest dat een Europees sociaal beleid met minimumlonen zal leiden tot een totale uitholling van de lidstaatdemocratie.

Discussie tussen Guy Verhofstadt en Geert Bourgeois: 

Videospeler inladen...

Bestaat EU nog in 2040?

Op het einde van het debat kregen alle lijsttrekkers dezelfde vraag voorgeschoteld. Bestaat de Europese Unie die we nu kennen nog over 20 jaar? Een stelling die de verschillen nog eens op scherp zette.

De zes lijsttrekkers over de Europese Unie in 2040:

Videospeler inladen...

Vlaams Belang hoopt van niet. N-VA vindt dat het beter kan en moet. SP.A en CD&V zien in 2040 een Europese Unie die sterker is dan vandaag. Groen wil een andere EU die meer voor de mensen zorgt. En Open VLD pleit voor een Verenigde Staten van Europa, "anders zal Europa niet meer bestaan in de wereldorde van morgen", klinkt het bij Verhofstadt. 

Bekijk het volledige debat tussen de Europese lijsttrekkers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen