Video player inladen...

Amerikaanse president Trump roept noodtoestand uit in de telecomsector: "Huawei wordt mes op de keel gezet"

De Amerikaanse president Trump heeft de noodtoestand uitgeroepen in de telecommunicatiesector. Daardoor kan hij Amerikaanse bedrijven verbieden nog materiaal te gebruiken van leveranciers die een veiligheidsrisico inhouden. Onder meer de Chinese telecomgigant Huawei komt hierdoor op een zwarte lijst terecht. Trump zou het bedrijf uitspelen in zijn handelsoorlog met China.

President Trump roept de noodtoestand uit om de communicatienetwerken van de Verenigde Staten te beschermen, want onder meer de Chinese telecomgigant Huawei wordt beschouwd als een gevaar voor de nationale veiligheid, legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit.  Het argument daarachter is dat het de sancties die tegen Iran zijn afgekondigd, heeft geschonden. 

Dat Huawei nu op een zwarte lijst terecht is gekomen, maakt het voor het bedrijf bijna onmogelijk om nog zaken te doen met Amerikaanse bedrijven en dat heeft uiteraard gigantische gevolgen voor de Chinese telecomgigant.  Björn Soenens: "De telefoons van Huawei draaien op het Android-besturingssysteem en dat is van het Amerikaanse bedrijf Google. Dus Huawei zou op zoek moeten gaan naar een ander besturingssysteem. De chips in de gsm-toestellen zijn ook van Amerikaanse makelij. Dus door het bedrijf op de zwarte lijst te zetten,  wordt Huawei in feite het mes op de keel gezet."

Lees verder onder de foto.

Zhan min - ImaginechinaAssociated Press / Source : Imaginechina

Handelsconflict tussen VS en China

Bovendien is er ook een hevige concurrentiestrijd aan de gang in de ontwikkeling van 5G-netwerken. Huawei speelt daar een belangrijke rol in en door de noodtoestand uit te roepen wordt ook daar de rem op gezet.  Daarnaast wordt Huawei al langer beschuldigd van industriële spionage door de VS. Eerder vroegen de Verenigde Staten al om de uitlevering van een van de bazen van Huawei die in Canada gearresteerd werd.  

Door het bedrijf nu onder druk te zetten, wordt onrechtstreeks ook de druk op China verhoogd door het land te dwingen om toegevingen te doen in het handelsconflict dat woedt tussen de VS en China.  Björn Soenens: "Trump wil toegevingen afdwingen van de Chinese regering, die zware steun verleent aan Huawei, en het zou weleens kunnen dat als de Chinese president een smeekbede doet dat Trump Huawei toch van de zwarte lijst haalt in ruil voor een aantal toegevingen op handelsvlak."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen