Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Tussen alle roepende politici door charmeert 1 jonge SP.A'er "Zinzen & Van Cauwelaert"

Je kan er deze verkiezingscampagne niet naast kijken. Als politici met elkaar in debat gaan, dan is de kans groot dat ze gaan roepen of door elkaar gaan praten. "Dat geroep verbergt het gebrek aan argumenten", vindt De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert. Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen begrijpt niet waarom politici dat blijven doen. "Ze kunnen toch ook een beetje luisteren naar elkaar?" 

Ook op deze campagnedag sloegen de volumemeters tilt bij enkele debatten. Toch is het fenomeen niet echt nieuw. "Het is inderdaad van alle tijden, maar zo uitgesproken? Neen, de zeden zijn op dat vlak echt verruwd", vindt Walter Zinzen.

Onderstaande foto toont trouwens aan wat mensen te zien krijgen als ze via teletekst naar een luidruchtig debat kijken. "De ondertitelaars haken af en de kijkers en luisteraars ook", zegt Rik Van Cauwelaert.

Lees verder onder de foto.

Video player inladen...

Het hoeft dan niet te verwonderen dat een goed en beschaafd debat opvalt in een campagne. En dat was het geval voor het grote armoededebat in "Iedereen kiest." Het gedrag van de 26-jarige Conner Rousseau (SP.A) viel bij Walter Zinzen en RIk Van Cauwelaert in de smaak.

"In het algemeen was ik aangenaam verrast door de toon van dat debat", bekent Van Cauwelaert. De twee minder bekende aanwezigen, Rousseau en Björn Rzoska (Groen) hadden daar volgens hem een groot aandeel in. "Die mensen leveren echte argumenten aan en ze zijn er niet op uit om de andere neer te halen, zoals wel het geval was bij het migratiedebat of het debat over de NMBS. Dit vond ik zeer beschaafd en nuttig."

Eenzelfde teneur is te horen bij Walter Zinzen, die in het debat een primeur heeft waargenomen. "Conner Rousseau heeft minister Homans gefeliciteerd voor de goeie dingen die ze óók heeft gedaan. Met daarbij de boodschap dat het zijn bedoeling is om ook constructief te zijn." Dat zijn dingen die Zinzen de voorbije dagen in geen enkel debat heeft gezien. "Het is een vorm van fair-play en het is mijn aanvoelen dat dit door de kiezer wordt geapprecieerd", besluit Zinzen.

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Ook in "Iedereen kiest" blikte Bert Anciaux (SP.A) terug op zijn carrière. Bovenstaande quote uit dat programma juichen Zinzen en Van Cauwelaert toe. "Ten gronde heeft hij gewoon gelijk", vindt Walter Zinzen. "Het is overigens niet de eerste keer dat een (oud-)parlementslid klaagt over de partijdiscipline, of de particratie", zegt hij.

Als belangrijkste criticaster van die partijdiscipline haalt Zinzen Hendrik Vuye aan. Eerst was hij fractieleider van de N-VA, vervolgens ging hij zetelen als onafhankelijke. "En hij heeft dat verschil duidelijk gevoeld", meent Zinzen. Het is die manier van aan politiek doen die volgens Zinzen mensen ertoe aanzet om blanco te stemmen. "Waarom zouden we kiezen voor mensen die toch maar gedrild en gedisciplineerd de partijtucht moeten volgen."

En die partijtucht is de jongste jaren alleen maar versterkt, meent Rik Van Cauwelaert. "Door de grotere kieskringen hebben partijen een grotere greep op de samenstelling van de lijsten. En dan is er nog de partijfinanciering. Zoals die vandaag geregeld is, geeft die aan enkele mensen in de partij een bijna absolute macht over wie verkozen zal geraken."

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

In het Europadebat ging veel aandacht uit naar het migratiethema. En daar zien beide heren toch enkele opvallende wijzigingen in partijstandpunten. Zo kan Groen zich erin vinden dat migranten worden opgevangen in 2 Spaanse enclaves. "Strikt genomen zijn dat geen pushbacks", zegt Rik Van Cauwelaert. "Dat is internationaal afgekeurd, dat kan niet." 

Dat Groen zich schaart achter de opvang van migranten op die enclaves, wijst er volgens Walter Zinzen op dat de partij gevoelig is voor de kritiek van N-VA. "Ik heb toch vooral de indruk dat men afwil van de verwijzingen van Bart De Wever naar de "opengrenzenlobby"", zegt hij daarover.

Video player inladen...

Filip Dewinter (Vlaams Belang) voert op dit moment campagne in Benidorm.  En daar stelt Walter Zinzen zich toch enkele vragen bij. "Dat is dezelfde Filip Dewinter die niet kan verdragen dat Erdogan in onze regio reclame komt maken voor de verkiezingen in Turkije. Wat doet hij in Benidorm? De Vlamingen opzoeken. Wat doet Erdogan? De Turken hier opzoeken.  Wat is het verschil?"

Rik Van Cauwelaert vindt het vooral vermakelijk. "Ik begrijp gewoon niet goed waarom hij dat daar gaat doen. We zouden eigenlijk ter plaatse moeten gaan om de zaak op te meten."

Video player inladen...

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen