HOUIN / BSIP

Vanaf 1 januari 2020 krijgen sigaretten en roltabak een neutrale verpakking

Sigaretten en roltabak zitten vanaf de start van volgend  jaar verpakt in een neutrale verpakking. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde dat al eerder aan, maar het was onduidelijk wanneer die er precies zou komen.

Wie volgend jaar een pakje sigaretten koopt, zal merken dat de verpakking serieus veranderd is. Sigaretten, roltabak en waterpijptabak zullen vanaf dan in een pakje zitten met een onaantrekkelijke, groenbruine kleur. Daarop zal enkel het merk, het type en de hoeveelheid van het product staan. Het gebruik van merklogo's, kleuren en promotieteksten wordt verboden.  

"Neutrale verpakkingen zorgen voor minder rokers"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigde de maatregel al eerder aan. Maar tot nu was onduidelijk wanneer die er precies zou komen. Dat wordt dus de start van het nieuwe jaar, 1 januari 2020. Het Koninklijk Besluit hierover staat vandaag in het Staatsblad.

Met de invoering van de neutrale pakjes is België het vijfde land in Europa dat neutrale verpakking voor tabaksproducten invoert na Frankrijk, Noorwegen, Groot-Brittannië en Ierland. "In landen die neutrale sigarettenpakjes hebben ingevoerd, is het aantal rokers opvallend gedaald" reageert De Block.

In landen die neutrale sigarettenpakjes hebben ingevoerd, is het aantal rokers opvallend gedaald.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

De nieuwe regels gelden voor alle rookwaren die vanaf 1 januari 2020 op de markt komen. Kleinhandelaars krijgen nog tot 31 december 2020 de tijd om hun eventuele stock met oude verpakkingen te verkopen.

Meest gelezen