Vermoedelijke chauffeur busje waarin Mawda doodgeschoten werd, ontkent dat hij achter het stuur zat

De vermoedelijke bestuurder van het busje waarin vorig jaar de tweejarige peuter Mawda stierf door een politiekogel bij een achtervolging, is gisteren ondervraagd. "Hij zegt dat hij niet aan het stuur zat", zegt zijn advocaat. De man werd eind april overgeleverd vanuit Engeland. 

In mei 2018 zette de politie de achtervolging in op een busje dat in Namen was gevlucht voor de politie. Toen de bestuurder op de politie wilde inrijden, opende die het vuur. Daarbij raakte de tweejarige Mawda, een meisje van Iraaks-Koerdische afkomst, zwaargewond. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed voor haar aankomst. De autopsie toonde aan dat ze door een politiekogel was geraakt in het gezicht. 

In het busje zaten een dertigtal vluchtelingen en migranten. De bestuurder mengde zich tussen de passagiers, zodat speurders niet konden achterhalen wie achter het stuur zat tijdens de achtervolging. Maar de politie slaagde er wel in om DNA te verzamelen in het busje, onder meer op de versnellingspook en het stuur. Enkele maanden later werd in Engeland een 25-jarige Irakees opgepakt. Zijn DNA zou overeenstemmen met dat op het stuur en de versnellingspook. Het parket vermoedt dan ook dat hij achter het stuur zat. De man werd vorige maand overgeleverd aan ons land en gisteren verhoord. "Hij ontkent dat hij achter het stuur zat", zegt zijn advocaat Dimitri de Béco. "Het parket heeft een aantal elementen die daarop zouden moeten wijzen, maar die zijn onvoldoende volgens ons." 

Meest gelezen