3 uur per week begeleiding voor beginnende leerkrachten

Vanaf begin volgend schooljaar krijgt elke basisschool in Vlaanderen drie uur per week om haar startende leerkrachten goed te begeleiden. Dat heeft onderwijs­minister Crevits bekendgemaakt tijdens het onderwijsdebat van Radio 1 in het Vlaams parlement. 

Volgens de  minister is zulke begeleiding nodig om beginnende leerkrachten een goede start te geven in het onderwijs. "Want nu voelen die zich vaak alleen en ze weten soms niet goed bij wie ze terechtkunnen met hun vragen", zegt de minister. 

We willen ervaren leraren jongeren laten coachen, zodat ze het zien zitten om goed te blijven lesgeven.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Veel jonge leerkrachten vertrekken na een paar jaar weer uit het onderwijs en met deze aanvangsbegeleiding wil minister Crevits ze in het onderwijs houden. 

Daarom zullen ervaren leraren nu tijd krijgen om hun jonge collega's te coachen, zodat die het zien zitten om goed te blijven lesgeven, zegt de minister. 

Ook voor beginnende leerkrachten in het secundair onderwijs komt er begeleiding, maar hoeveel uur die zal bedragen is nog niet vastgelegd. De aanvangsbegeleiding was een van de maatregelen uit de nieuwe CAO die de minister met de sociale partners afsloot. 

Meest gelezen