Video player inladen...

Chinakenner en ondernemer: “Dit is geen handelsoorlog maar een technologie-oorlog”

Tussen de Verenigde Staten en China woedt geen handelsoorlog, maar een technologie-oorlog. Dat zegt China-kenner en ondernemer Pascal Coppens in ons socio-economisch programma “De markt”. Coppens heeft net een boek uit waarin hij beschrijft hoe onwaarschijnlijk snel China de laatste jaren innoveert. Het gaat zo hard dat de Amerikaanse president Donald Trump er bang van wordt.

Pascal Coppens had er tot vorige week goede hoop op dat de VS en China de strijdbijl zouden begraven in hun handelsoorlog. Maar sinds de onderhandelingen vorige week zijn afgesprongen en beide grootmachten elkaar nieuwe importtaksen hebben opgelegd, ziet Coppens het veel minder rooskleurig in.

“Dit is een schrikwekkende situatie waaraan ze in China niet gedacht hadden”, zegt Pascal Coppens. Tot vorige maand was hij er vrij zeker van dat het wel in orde zou komen tussen beide landen, omdat China echt wel bereid was om een deal te sluiten. “Maar dit begint meer op een technologie-oorlog te gelijken dan op een handelsoorlog.”

Stroomversnelling

Tot die conclusie komt Coppens ook op basis van zijn pas verschenen boek, “China’s new normal”. Daarin beschrijft hij hoe China in acht industrieën steeds meer een leidende positie inneemt door in volle vaart te innoveren.

Stond China een aantal jaren geleden nog bekend als de copycat van de wereld, dan heeft het land de afgelopen 5 à 6 jaar zo’n stroomversnelling doorgemaakt dat we nu stilaan in een omgekeerde wereld beland zijn.

Meer en meer bedrijven uit Silicon Valley, dus Amerika, gaan naar China om te kijken hoe ze daar innoveren. 

Pascal Coppens

“Meer en meer bedrijven uit Silicon Valley, dus Amerika, gaan naar China om te kijken hoe ze daar innoveren. Zo zitten de meeste experten op het vlak van smartphones vandaag in China en niet meer in Amerika.” De slinger is nog niet helemaal doorgeslagen, maar Coppens ziet dat China en de VS elkaar op dit moment waard zijn. “En dat is natuurlijk een groot probleem voor Amerika.” 

Hoe ziet Coppens dit nu evolueren? Hij hoopt dat één van de twee landen zal toegeven, hopelijk op de G20-bijeenkomst, in juni.  Maar als geen van beide landen toegeeft, vreest hij dat het nog een jaar kan duren.

Bekijk hier het volledige gesprek met Pascal Coppens in "De markt":

Video player inladen...

Meest gelezen