Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Ik kon niet zwanger zijn door verkrachting, zeiden ze": vrouwen getuigen over abortus na nieuwe strenge wet in Alabama

Twee dagen na de nieuwe strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Alabama blijft het protest groot. Op Twitter getuigen verschillende vrouwen over hun abortus onder de hashtag #youknowme. En ook beroemdheden springen op de kar. 

De Amerikaanse staat Alabama keurde afgelopen woensdag een wet goed die abortus in zowat alle gevallen verbiedt, ook bij verkrachting. Alleen wanneer het leven van de moeder in gevaar is, kan er een abortus worden uitgevoerd. 

Op die maatregel komt er heel wat kritiek. Onder anderen de Amerikaanse actrice Busy Philipps bracht de bal aan het rollen, vrijwel meteen nadat de beslissing was genomen. "Een op de vier vrouwen heeft al een abortus gehad", schreef ze op Twitter, zonder te zeggen vanwaar die cijfers komen. "Veel mensen denken dat ze niemand kennen, maar je kent mij." 

De actrice getuigde vorige week al openhartig in haar eigen programma over haar abortus. "Ik heb een abortus gehad op mijn 15e. Ik zeg dit omdat ik echt heel bang ben voor de vrouwen en meisjes in dit land", zei ze, toen de wet nog niet officieel was aangenomen. 

In haar tweet vroeg Busy Philipps aan anderen om ook hun abortus-verhaal te delen met de wereld via de hashtag #youknowme ("je kent mij"). Een oproep waar meteen veel gehoor aan werd gegeven, door honderden vrouwen. 

Enkele reacties:

  • "Ik was 23, niet getrouwd en kon op dat moment niet voor een kind zorgen. Ik wilde nog geen kinderen. Het was afschuwelijk, maar bevrijdend."
  • "Ik ben verkracht door iemand van wie ik dacht dat het een vriend was. Ze vonden dat ik me moest schamen voor de beslissing, maar ook voor de verkrachting. Ik kreeg te horen dat het onmogelijk is om zwanger te worden als je bent verkracht. Ik denk dat ze fout waren."
  • "Ik moet niet zeggen hoe oud ik was of wat de reden was."
  • "Ik was 16, toen ik werd verkracht. De foetus veroorzaakte interne bloedingen. Ik was bijna dood. Stervend door de keuze van één man. Ofwel ik ofwel de foetus zou sterven."

Ook Jameela Jamil, de Britse actrice die te zien is in de Netflix-reeks "The good place" getuigde op Twitter. "Ik had een abortus toen ik jong was en het was de beste beslissing van mijn leven. Zowel voor mijzelf als voor de baby die ik niet wilde. Ik was er niet klaar voor: emotioneel, psychologisch en financieel."

"Twee jaar geleden heb ik een spoedabortus ondergaan", getuigt ook de Amerikaanse actrice Milla Jovovich. "Ik was 4,5 maanden zwanger en moest de hele tijd wakker blijven. Het was een van de gruwelijkste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb er nog steeds nachtmerries van. Mijn maag keert om als ik denk aan de vrouwen die straks misschien abortussen moeten ondergaan in nog slechtere omstandigheden."

Daarnaast steunen ook heel wat beroemdheden de protestacties. "Ik steun de vrouwen in Alabama, Georgia, Kentucky, Mississippi, Ohio, Missouri en overal ter wereld die het recht moeten hebben om te beslissen wat er met hun lichaam gebeurt", zegt presentatrice Ellen DeGeneres

Zangeres Rihanna plaatste een foto op Twitter van mannen die mee de wetten maken. "Kijk, deze idioten nemen beslissingen voor vrouwen in Amerika", schrijft ze erbij. 

"Fast and furious"-actrice Michelle Rodríguez zegt dat de wet "teruggaat in de tijd". 

Meest gelezen