Videospeler inladen...

Braziliaanse milieuactivist Raoni spreekt 650 betogers toe tijdens voorlaatste klimaatmars

Bij het Centraal Station in Brussel hebben zo'n 650 betogers de negentiende - en voorlopig de voorlaatste - klimaatmars gehouden. De Braziliaanse milieuactivist Raoni was ook aanwezig om de klimaatbetogers toe te spreken. De mars werd opnieuw georganiseerd door Youth For Climate.

Rond 11 uur vanmorgen kwam jong en oud samen aan het station van Brussel-Centraal. Tussen de  betogers was één opvallende gast aanwezig: de Braziliaanse klimaatactivist Raoni Metuktire kwam de klimaatbetogers toespreken tijdens zijn tocht door Europa. De Braziliaan strijdt al jaren tegen de ontbossing van het Amazoneregenwoud en benadrukte dat nogmaals tijdens zijn speech. 

Als de boeren doorgaan met het vernietigen van het Amazonewoud, zal dat een impact hebben op iedereen

Raoni Metuktire, Braziliaanse milieuactivist

"Ik vraag jullie hulp bij de bescherming van de bossen, de dieren en de natuur", zegt Raoni. "Als de boeren doorgaan met het vernietigen van het Amazonewoud, zal dat een impact hebben op iedereen. Het maakt me triest om te zien hoe het met de aarde gaat, maar ik omhels jullie en jullie inzet."

De klimaatmars werd opnieuw georganiseerd door Youth For Climate. Daarbij konden de jonge klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois niet ontbreken. Ook zij spraken de menigte toe. "Na de verkiezingen zullen de politici wellicht lang praten over de maatregelen die ze zullen nemen. We gaan volgende week nog een laatste keer betogen. Het wordt een grote finale", zegt Anuna De Wever.

Jonge klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois waren opnieuw aanwezig.

Groep jongeren wijkt af van parcours en voert actie bij McDonald's

De klimaatmars verliep niet zo vlekkeloos als gehoopt. Tijdens de mars zijn een vijftigtal jonge betogers van het parcours afgeweken en richting de McDonald's aan de Brusselse Beurs getrokken. Zowel daar als bij een Pizza Hut-restaurant werd actiegevoerd, waarna de politie moest ingrijpen.

"Zo'n 53 jongeren vertrokken uit de klimaatmars ter hoogte van Lemonnier naar de Beurs, waar ze een McDonalds zijn binnengestapt om te betogen", zegt woordvoerster Ilse Van de keere. "De jongeren hielden uiteindelijk buiten een zitstaking, waarbij de drie initiatiefnemers werden opgepakt. De identiteit van de jongeren is gecontroleerd en er werden processen-verbaal opgesteld."

Zo'n 50 jonge betogers weken van het parcours af en veroorzaakten problemen in een McDonald's en een Pizza Hut.

Voorlaatste klimaatmars?

De klimaatmars werd gezien als de voorlaatste in zijn reeks. Dat maakte ook Anuna De Wever duidelijk: "We eindigen volgende week met de grote finale". Of dit nu definitief de voorlaatste klimaatmars zou zijn, kon klimaatactiviste Kyra Gantois niet met zekerheid zeggen. "In het begin dachten we: waar zijn we aan begonnen? Maar het is zo leuk geworden en we vechten voor iets heel belangrijks. Ik denk wel dat de laatste volgende week niet de laatste zal zijn, want er is nog niet echt iets veranderd binnen de politiek", zegt Gantois.

Op vrijdag 24 mei is er de voorlopig laatste klimaatbetoging met een nieuwe Wereldwijde Mars voor het Klimaat. "We zijn stevig aan het mobiliseren en ik hoop dat er opnieuw zeker 30.000 mensen de straat op komen. Ik hoop dat mensen inzien hoe belangrijk het is om nog een laatste keer te betogen en een signaal te geven aan het beleid", aldus Gantois.

Bekijk hier de reportage uit "het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen