1989 AP

Architect I.M. Pei, bekend van de glazen Louvre-piramide, overleden

In New York is de wereldberoemde Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei overleden. De man is onder meer bekend van de glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre-museum in Parijs. Pei werd 102 jaar oud. 

Pei was dankzij zijn modernistische ontwerpen een van de meest gerenommeerde architecten van de 20e eeuw. Zijn werk wordt onder meer gekenmerkt door geometrische vormen. Pei werd tijdens zijn carrière verschillende keren gelauwerd. Zo kreeg hij in 1983 de prestigieuze Pritzkerprijs, de belangrijkste architectuurprijs.

Allicht bent u het meest vertrouwd met zijn glazen piramide bij het Louvre in Parijs, een bouwwerk dat er in 1989 kwam onder impuls van de toenmalige Franse president François Mitterrand. Veel Fransen zagen de piramide - die fungeert als ingangsgebouw voor het wereldberoemde museum - als een beschadiging van het nationale patrimonium.

Pei is geboren in China, maar verhuisde in de jaren 1930 naar de Verenigde Staten. Daar studeerde hij architectuur aan de Harvard-universiteit. Kort na zijn afstuderen werd Pei aangenomen door de New Yorkse vastgoedontwikkelaar William Zeckendorf, waardoor hij zich meteen kon smijten op het ontwerpen van grote gebouwen. Enkele jaren later richtte Pei zijn eigen bedrijf op.

Een van zijn meest recente ontwerpen is het Museum of Islamic Art in Qatar, dat in 2008 werd geopend toen Pei 91 jaar oud was. Vorige maand vierde de architect nog zijn 102e verjaardag in familiekring.  Hij overleed gisteren thuis in Manhattan.

Dallas City Hall (1978)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Toren van de Bank of China in Hongkong (1990)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Museum van islamitische kunst in Qatar (2008)

AP2008

Meest gelezen