Video player inladen...

Brexitgesprekken tussen Conservatieven en Labour mislukken

De Britse oppositiepartij Labour gooit na zes weken onderhandelen met de Conservatieven de handdoek in de ring. Labourleider Jeremy Corbyn zegt dat de onderhandelingen met de regering zo ver zijn gegaan als kon. De gesprekken moesten de impasse doorbreken waarin de Britse politiek verzeild was geraakt, nadat Mays brexitakkoord al drie keer was weggestemd. May wilde Labour tot een compromis overhalen, maar het water tussen hen beiden was te diep. 

Zes weken lang probeerden vooral premier Theresa May en Labourleider Jeremy Corbyn om een oplossing te vinden voor de politieke patstelling, nadat alle mogelijke opties omtrent de brexit waren weggestemd in het parlement. De deadline om de Europese Unie te verlaten, werd uitgesteld tot 31 oktober. 

Tijdens de voorbije zes weken werd de tegenstand tegen May in haar eigen Conservatieve partij steeds groter. De harde brexiteers roken bloed en ondermijnden steeds meer de positie van de premier. Verschillende partijbonzen, onder wie Boris Johnson en de ministers Jeremy Hunt en Michael Gove, hebben al laten verstaan dat ze maar al te graag de nieuwe premier willen worden. Gisteravond lieten de Conservatieve onderhandelaars verstaan dat ze de hoop opgaven om nog een akkoord te vinden met Labour. 

Labourleider Corbyn van zijn kant gaf geen duimbreed toe op zijn strijdpunt, namelijk dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een permanente douane-unie moet blijven met de Europese Unie. In dat systeem komen er geen invoertarieven, maar kan het Verenigd Koninkrijk ook geen eigen handelsakkoorden sluiten met landen buiten de EU. Dat was dan weer een rode lijn voor de Conservatieve hardliners. Binnen zijn partij kreeg Corbyn ook steeds meer tegenstand. Dinsdag al riepen enkele Labour-toplui op om de gesprekken onmiddellijk stop te zetten. 

Wat nu?

De twee grote partijen zullen eerst en vooral de Europese verkiezingen op 23 mei moeten ondergaan. Want een deal voor die datum is nu helemaal uitgesloten. Volgens de peilingen zullen ze daar beide het gelag betalen voor hun geklungel in de brexitsaga. De nieuwe brexitpartij van Nigel Farage zou volgens een peiling van 15 mei de verkiezingen winnen, voor Labour. De Conservatieven zouden zelfs moeten strijden om de derde plaats met de pro-Europese Liberal Democrats. 

In de eerste week van juni wil premier May nog één keer naar het parlement. Niet met de deal die ze met de Europese Unie had onderhandeld en die al drie keer is weggestemd, maar met de zogenoemde Withdrawal Bill, die de wetgeving uittekent na de brexit. De kans dat die stemming het haalt, is klein. May heeft zelf gisteravond gezegd dat er na die stemming een datum wordt geprikt voor haar ontslag. 

Het enige wat de twee partijen nog zouden kunnen bereiken, is een stemming over alternatieven voor de brexitdeal. Die verschillende opties - onder meer een tweede referendum - waren ook weggestemd, maar met een veel kleiner verschil.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":    

Video player inladen...

Meest gelezen