Videospeler inladen...

Antwerpse haven wordt uitgebreid met gloednieuw dok en 50 procent extra containercapaciteit, Doel kan blijven bestaan

De Vlaamse regering heeft de uitbreiding van de Antwerpse haven goedgekeurd. Tegen 2026 wordt de containercapaciteit met bijna de helft uitgebreid. Er komt onder andere een nieuw dok en op verschillende plaatsen komen er extra kades waar schepen kunnen aanmeren. Het polderdorp Doel kan blijven bestaan, al is het nog niet helemaal duidelijk in welke vorm. De actiegroep Doel 2020 juicht de beslissing toe. "Fijn om vast te stellen dat er een omslag is gekomen in het dossier", klinkt het.

De plannen om de haven van Antwerpen uit te breiden liggen al heel lang op tafel. Maar nu zijn de uitbreidingsplannen goedgekeurd door de Vlaamse regering. En dat betekent: een grote stijging van de capaciteit van de haven. Want er is nood aan. 

De containercapaciteit van de Antwerpse haven wordt uitgebreid, met bijna 50 procent. Concreet betekent dat dat in totaal meer dan zeven miljoen containers extra geplaatst kunnen worden. Dat kan onder andere gerealiseerd worden door de plaatsing van een gloednieuw dok op Linkeroever: voorlopig het "boemerang"-dok genaamd. Het gaat weliswaar om een beperkt dok, dat aansluit op het bestaande Deurganckdok.

Daarnaast komen er op enkele bestaande dokken ook extra kades om schepen te laten aanmeren en containers te laden en te lossen. Op die manier worden die plekken efficiënter benut. 

Het polderdorp Doel wordt voorlopig gespaard en verdwijnt dus niet. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil wel bekijken in welke vorm dat zal zijn. Want het is niet de bedoeling om er opnieuw een volwaardig bewoond dorp van te maken.

Wat mag dat kosten?

Een mooie uitbreiding, met een mooi kostenplaatje. Want in totaal gaat het hier om een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro. De werken zullen wellicht vanaf 2021 van start gaan. 

Actiegroep Doel 2020 opgetogen

De leden van de actiegroep Doel 2020 zijn bijzonder opgetogen over de beslissing van de Vlaamse overheid dat het polderdorp niet moet verdwijnen. "Het is fijn om vast te stellen dat er een omslag gekomen is in dit dossier. We zijn er met Doel 2020 altijd in blijven geloven, maar het heeft er op bepaalde momenten veel slechter uitgezien", zegt Jan Creve van Doel 2020 op Radio 1.

Resultaat van gesprekken die al drie jaar aan de gang zijn

Jan Creve van actiegroep Doel 2020

"Er spelen verschillende elementen mee. Ten eerste het volgehouden verzet van een groep van mensen in en rond Doel. Het is ook de verdienste van onze juristen die er een belangrijke rol in hebben gespeeld. Er is ook het voortschrijdende inzicht van een aantal mensen in de Vlaamse administratie en minister Ben Weyts. Ze zijn tot het inzicht gekomen dat men op deze manier geen stap verder komt", aldus Creve.

Hoe de toekomst van Doel er zal uitzien, is nog niet duidelijk. "Het ging ook nooit alleen het dorp Doel, maar om een veel ruimer gebied. Het ging om een poldergebied en verschillende gehuchten die bedreigd werden. Dat wordt grotendeels gevrijwaard. Wat nu op tafel ligt, is het resultaat van gesprekken die al drie jaar aan de gang zijn. De omslag is gemaakt. Doel blijft als dorp bestaan, maar hoe dat concreet vorm moet krijgen, dat is het onderwerp van de komende gesprekken", besluit Creve.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Jan Creve van de actiegroep Doel 2020 hier:

Meest gelezen